Зона торгівлі з ЄС заощадить для експортерів сотні мільйонів

Середа, 8 травня 2013, 15:24

Українські експортери щороку заощаджуватимуть 487 млн євро від зниження імпортних мит у зоні вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС.

У рамках зони вільної торгівлі Україна та ЄС скасують відповідно 99,1% і 98,1% торгівельних мит, які нині діють між двома сторонами, передає "Тиждень.ua" з посиланням на повідомлення Єврокомісії.

"Переважна більшість імпортних та експортних митних зборів на товари будуть зняті, як тільки угода про асоціацію набуде чинності. В цілому, Україна та ЄС знімуть відповідно 99,1% і 98,1% існуючих торговельних мит", - йдеться в угоді про асоціацію України з ЄС.

В звіті зазначається, що в групі непродовольчих товарів календар лібералізації передбачає негайне усунення наявних тарифів на більшість виробів, за винятками декількох груп, зокрема автомобілів, для яких буде введений митний перехідний період.

Реклама:

Також експортні мита будуть заборонені з першого дня, з деякими тимчасовими винятками для України щодо сільськогосподарських і металевих виробів.

Згідно з даними Єврокомісії, українські експортери в ЗВТ заощадять 487 млн євро на рік за рахунок зниження імпортних мит ЄС. Разом з тим Україна недоотримає приблизно 391 млн доларів, знявши мита на імпорт з ЄС.

На переконання Єврокомісії, українській аграрний сектор отримає найбільше від скорочення мит: загалом до 383 млн євро на рік.

Як повідомлялося, нещодавно аграрний мінстр Микола Присяжнюк заявив, що протягом першого кварталу 2013 року товарообіг між Україною та країнами ЄС збільшився на 46% і сягнув 2,5 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!