Через "покращення" Клименка харчі подорожчають на 10%

Четвер, 11 квітня 2013, 13:53

Через перегляд податкових пільг для сільгоспвиробників ціни на харчові продукти можуть зрости на 10%.

Про це на прес-конференції заявили голови аграрних асоціацій.

"В індексі інфляції 55% займають якраз продукти харчування. Ми маємо розуміти, якщо влада забирає у аграріїв 19 млрд гривень пільг, то сплатять їх фактично українські споживачі", - заявив голова Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

За його словами, мова йде про основні види продукції, які споживають кожного дня українці - хлібобулочні вироби, кисломолочна продукція та інші.

Реклама:

За прогнозами голови "Союзу птахівників" Олександра Бакуменка, у разі перегляду пільг ціни на вітчизняну сільгосппродукцію в середньому можуть зрости на 10%.

Як відомо, Міністерство доходів та зборів разом з Мінфіном розробляють законопроект, який передбачає ревізію існуючих податкових спеціальних режимів для сільськогосподарських підприємств.

Зокрема, податківці пропонують диференціювати фіксований сільськогосподарський податок (ФСП) за видами діяльності: рослинництво, птахівництво і тваринництво, встановивши для кожної з груп окрему ставку фіксованого податку, розмір якої поки не озвучується.

Сьогодні ФСП сплачують всі аграрні підприємства з часткою виробництва сільськогосподарської продукції не менше 75%.

Також в Кабінеті міністрів планують ввести для аграріїв ПДВ у розмірі 7%. Зараз сільгосппідприємства не перераховують цей податок у казну взагалі: 20% ПДВ акумулюються на спеціальних рахунках і повинні бути вкладені у виробництво.

При цьому в аграрних асоціаціях підрахували, що відміна податкових пільг завдасть аграріям понад 19 мільярдів гривень втрат.

Більш детально про перегляд податкових пільг читайте в статті: "Кабмін обскубає селян".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: