Франція та Італія побоюються "податку Тобіна"

Четвер, 7 березня 2013, 14:58

Посадові особи Франції та Італії, які відповідають за управління держборгом, попередили, що європейський "податок Тобіна" на фінансові транзакції може спотворити ринок суверенних облігацій та приречений на провал.

Про це пишуть "Вести".

Цікаво, що і Франція, і Італія виявилися більшими прихильниками податку на фінансові операції, запропонованого в Брюсселі минулого місяця, і сподівалися, що зможуть поповнити держбюджети і обмежити спекуляцію. Експерти виявили, що можуть зіткнутися з несподіваним ефектом різкої зміни прибутковості цінних паперів.

Зокрема, Майя Ейтіг, глава французького агентства з управління держборгом, визнала, що новий податок може скоротити обсяг ліквідності на ринку. За підрахунками це збільшить вартість запозичення облігацій на 15 п. п. Ефект також пошириться і на спреди прибутковості між казначейськими облігаціями різних країн.

Реклама:

Брюссель же вважає, що завдяки "податку Тобіна" країни зможуть збирати 30-35 млрд євро щорічно. Однак зворотний бік медалі - додаткові витрати, які доведеться платити за спотворення на ринку.

Марія Канната, директор боргового управління Італії, заявила, що її країна вже має версію "податку Тобіна", однак попереджає політиків про потенційну шкоду для ринку держоблігацій.

Закон може набути чинності з 2014 року, ставка для акцій і облігацій складе 0,1% і 0,01% для похідних фінансових інструментів.

Аналогічний податок був введений у Швеції в 1989 році. Експеримент закінчився сумно: обсяг торгів облігаціями впав на 85%, а ф'ючерсами і опціонами-на 98%. В результаті податок був скасований.

Дана ініціатива стала причиною розколу серед країн ЄС. До теперішнього часу про свій інтерес ввести податок заявили Бельгія, Німеччина, Естонія, Греція, Іспанія, Франція, Італія, Австрія, Португалія, Словенія та Словаччина, у той час як Великобританія вкрай рішуче виступає проти подібних заходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: