Населення розчарувалося в довгострокових вкладах

П'ятниця, 29 березня 2013, 09:22

Банки не справляються із завданням залучення довгострокових ресурсів у населення, а без цих грошей відновлення кредитування економіки дуже ускладнено.

Про це йдеться в оприлюдненій звітності Нацбанку, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, у лютому частка довгострокових вкладів громадян, розміщених на термін більше двох років, різко впала - з 7,33% до 2,8%.

Це мінімальний рівень з початку 2007 року, коли центробанк почав вести облік таких даних. До цих пір частка довгих вкладів не опускалася нижче 5,35% (лютий 2010 року) від загального роздрібного портфеля, а найактивніше громадяни поповнювали довгі внески в жовтні 2008 року, коли їх частка досягла 10,65%, пише видання.

Реклама:

Довгострокові депозити скоротилися в лютому у всіх валютах: в національній - на 5,7 млрд гривень, до 4,8 млрд гривень, а в іноземній - на 11,2 млрд гривень, до 6 млрд гривень.

Сумарно на таких рахунках в банках на 1 березня перебувало 10,8 млрд гривень. При цьому в лютому громадяни перекладали кошти з довгих вкладів на середньострокові (1-2 роки) - за місяць їх частка зросла на 4,6 процентних пункту, до 42,6%.

Частка депозитів, розміщених на термін до року, залишається практично незмінною і становить 34,13%, йдеться у звіті.

Зниження частки довгострокових вкладів банкіри пояснюють підвищенням інтересу клієнтів до розміщення вкладів на більш короткий термін за більш високою ціною. Небажання українців довіряти свої заощадження банкам на тривалий термін пов'язано із загальною невпевненістю в економіці.

Серед версій банкірів є й вилучення довгих вкладів пов'язаними особами або акціонерами.

Банкіри сподіваються, що найближчим часом ситуація знову зміниться в бік збільшення привабливості довгострокових депозитів.

Як пише видання, відсутність довгострокових депозитів буде негативно впливати на кредитування бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!