В разі оренди ГТС України "розпиляють" величезні гроші - експерт

Четвер, 28 березня 2013, 15:41

В разі оренди або концесії української ГТС замість модернізації "розпиляють" величезні гроші.

Про це заявив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, пишуть "Контракти".

"Я побоююся, що в разі оренди або концесії замість модернізації обмежаться поточними ремонтними роботами, які назвуть великою модернізацією. Крім того, під ці роботи "розпиляють" величезні гроші. Адже ті ж Північний і Південний потоки - це, в першу чергу, величезні корупційні проекти з відкатами", - сказав експерт.

"Зміна форми власності або управління ГТС абсолютно не вплине на її завантаження. Обсяг визначає споживач, а не постачальник. Так що в період до 2020-х років буде "осідання" транзитної функції нашої ГТС", - пояснив Гончар.

Реклама:

За його словами, у всіх рішеннях нинішньої влади переважають короткострокові, тактичні мотиви.

"Давайте подивимося, що буде, якщо СП з "Газпромом" таки створять. Будь-який суб'єкт, що отримав в оренду ГТС, буде прагнути отримувати від неї максимальний прибуток при мінімумі вкладень або орендної плати. До того ж невідомо, як "Газпром" буде вирішувати питання цієї самої орендної плати", - зазначив Гончар.

На його думку, росіяни можуть повести мову про модернізацію, але повернути це таким чином: ми щось десь латаємо, а ви не будете стягувати з нас орендну плату.

"По суті, на базі підземних сховищ газу Україна могла б розвинути повноцінний сегмент бізнесу послуг зі зберігання газу для європейських компаній в умовах стрімко розвиваючого спотового ринку", - заявив Гончар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!