Україні потрібно якнайшвидше домовлятися або з МВФ або з Росією - FT

Четвер, 28 березня 2013, 12:08

Рекордні снігопади в Україні ще більше посилюють необхідність уряду якомога швидше домовитись щодо надання країні зовнішньої допомоги для активізації економіки.

Про це пише "Тиждень" з посиланням на Financial Times.

"Через рекордні снігопади тепер практично неможливо нічого зробити, щоб запобігти скочуванню економіки в рецесію в першому кварталі 2013 року після того, як в 2012 році зростання ВВП склало 0,2%. Але це також робить більш терміновою для Києва необхідність знайти зовнішню підтримку, якщо не з Росії, то від МВФ, делегація якого прибула в середу. Ще до снігопаду заводи перебували в занепаді: в лютому промислове виробництво скоротилося на 6% після дев’ятимісячного безперервного падіння. Це робить скорочення ВВП в першому кварталі практично неминучим", - пише видання.

"Словенія, Мальта і, можливо, Україна, на мій погляд, є найбільш вразливими до ризику ланцюгової реакції після кризи на Кіпрі. Україна вразлива через ризики окремих кредитних подій. Хоча загалом вплив на Україну малий, не варто недооцінювати проблеми кількох місцевих олігархів, які наразі відчувають відтік готівки через залежність від Кіпру", - зазначив у записці для інвесторів директор з досліджень ринків, що розвивається британського банку Bank Standard.Тімоті Еш.

Реклама:

За його словами, враховуючи більш широке нестійке макроекономічне та політичне середовище України, не потрібно багато підривних настроїв, щоб розкрутити і створити широкі системні ризики. А це є ще однією причиною, чому українському уряду варто швидко отримати зовнішнє фінансування, чи то від Росії, чи то від МВФ.

"Все це збільшує тиск щодо успішних переговорів з місією МВФ, яка прибула до Києва.

І це дає уряду президента Віктора Януковича ще один шанс, щоб вчинити правильно: зміцнити довіру, вживаючи жорстких, але необхідних для порятунку заходів, потрібних, щоб поставити на економіку (яка досі оговтується від падіння ВВП на 15% під час світової кризи) на більш міцну основу у майбутньому", - пише видання.

"Всі спостерігачі за українським ринком тепер зосередились на ознаках того, чи готовий Київ нарешті прийняти основну умову кредиту МВФ: скасувати дорогі та нестійкі субсидії для населення на вироблений в країні газ", - йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!