Експерти дали рекомендації Азарову щодо покращення інвестклімату

Четвер, 28 березня 2013, 09:40

Експерти Організації економічної співпраці та розвитку прибули до Києва для підготовки рекомендації щодо покращення інвестиційної привабливості країни.

Про рекомендації і думку експертів щодо ситуації в Україні розповів керівник програми ОЕСР по сприянню розвитку конкуренції в регіоні Євразії Антоніо Сомма, пише "Комерсант-Україна".

"Зараз ми готуємо рекомендації вашому уряду для проведення реформ, які призведуть до створення стабільної програми зростання конкурентоспроможності української економіки. Ця нова стадія проекту займе ще два роки", - розповів Сомма.

"На папері рівень відкритості України іноземним інвестиціям нітрохи не гірший, ніж у більшості країн-учасниць ОЕСР. Різниця - в реалізації цієї законодавчої бази", - відзначив керівник ОЕСР.

Реклама:

Як приклад він наводить впровадження антикорупційного законодавства, різницю у ставленні до іноземних і місцевих інвесторів, особливо в стратегічних секторах, питання верховенства права, стабільність торгової політики і багато іншого.

Сомма відзначив, що зараз ще рано говорити про результати роботи за три роки.

"Наш мандат поширюється лише на рекомендації. Вони повинні бути перетворені в закони, які в свою чергу повинні імплементуватися. Ми можемо констатувати, що рівень обізнаності як серед політиків, так і серед приватного сектора щодо цих питань однозначно виріс", - наголосив експерт.

"Деякі рекомендації, пов'язані з політикою щодо державних підприємств, були взяті до уваги і вже виконуються", - підкреслив Сомма.

Експерт зауважив, що в агросекторі необхідно поліпшити доступ до кредитування малих і середніх підприємств, щоб підвищити продуктивність сектора в цілому і якість продукції.

"Необхідно також привести кваліфікацію робочої сили, пропонованої ринку, у відповідність з його реальними потребами", - підкреслив керівник програми.

У машинобудуванні, продовжує експерт, потрібно зробити більш відкритими великі держкомпанії.

"Це можна зробити двома способами. Перший - структурування їх управління та роботи, як у приватних підприємств. Другий - створення умов для організації навколо цих підприємств кластерів, в яких могли б створюватися і розвиватися малі приватні підприємства", - каже Сомма.

"У відновлюваній енергетиці необхідно впровадити привабливі для приватного сектору умови, оптимізувати процедури, в тому числі ліцензії та доступ до енергомереж", - продовжує перераховувати рекомендації уряду експерт.

"Серед конкретних рекомендацій були розроблені та запропоновані уряду концепт-схеми гарантування кредитів", - підкреслив він.

Сомма відзначивщо коли він говорить про агросектор, то має на увазі не тільки сільське господарство.

"Це вибудовування всього ланцюга доданої вартості, харчова промисловість з виробництвом кінцевої продукції, а також вся супутня мережу аграрної логістики, пов'язаний з агросектром IT-сектор, а також поштовх до модернізації системи роздрібної торгівлі", - пояснив експерт.

Як повідомлялося, нещодавно заступник директора ЄБРР в Україні Грем Хатчинсон заявив, що відсутність впевненості в захисті своїх капіталовкладень і нестабільність українського ринку найчастіше відлякують інвесторів від приходу в Україну.

Незважаючи на те, що Україна поліпшила в рейтингу Doing Business-2013 свою позицію на 15 пунктів, укладач рейтингу - IFC - також розділяє побоювання ЄБРР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!