"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інвесторам в Україні заважає нестабільність і корупція

Середа, 13 березня 2013, 08:59

Відсутність впевненості в захисті своїх капіталовкладень і нестабільність українського ринку найчастіше відлякують інвесторів від приходу в Україну.

Про це заявив 12 березня 2013 року заступник директора Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Грем Хатчинсон в ході обговорення з інвесторами й чиновниками, пише "Комерсант-Україна".

Нестабільність викликана рейдерськими атаками на бізнес, що, на його думку, створює великі проблеми не тільки для підприємств, але і для бюджету.

А корупція і виборчий підхід при контролі над бізнесом з боку держави ставлять під загрозу залучення інвестицій.

Реклама:

У Держстаті підрахували, що обсяг прямих іноземних інвестицій у 2012 році скоротився більш ніж на 400 млн доларів у порівнянні з попереднім роком – до 4,13 млрд доларів, і ця тенденція триває вже кілька років.

"У судах за допомогою певної "подяки" вирішуються суперечки. ЄБРР не буде надавати допомогу країні, якщо не буде вирішена проблема корупції", - сказав Хатчинсон.

ЄБРР пропонує поліпшити ситуацію шляхом створення інституту фінансового омбудсмена. В уряді зараз вивчають цю пропозицію.

Незважаючи на те що Україна поліпшила в рейтингу Doing Business-2013 свою позицію на 15 пунктів, укладач рейтингу - IFC - розділяє побоювання ЄБРР.

Керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина відзначає активізацію податкової підтримки окремих секторів економіки і технопарків.

"Пільги - ліквідація здорової конкуренції, і в 2012 році було багато заяв щодо їх перегляду. Але ми так нічого й не помітили", - заявив старший радник Альфа-банку Роман Шпек.

Радник з економічних питань посольства США в Україні Девід Мілі радить уряду зайняти жорстку позицію в плані захисту інтелектуальної власності.

На думку Олександра Клименка, який на цій зустрічі представляв уряд, ситуацію з інвесткліматом не слід драматизувати.

"Реформи йдуть, але всьому свій час. Ще рік-два, і ми увійдемо в першу сотню країн за легкістю ведення бізнесу. Ми бачимо проблеми і працюємо над ними", - сказав міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: