Членство в Митному союзі не сумісне із зобов'язаннями перед СОТ - експерт

Неділя, 24 березня 2013, 15:05

Членство в Митному союзі фактично не сумісне із зобов'язаннями України перед СОТ, а також із створенням глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише директор Інституту стратегічних оцінок при президентському фонді Леоніда Кучми "Україна", академік НААН, доктор економічних наук, професор Павло Гайдуцький з посиланням на результати дослідження, проведеного інститутом.

"Тарифна політика МС на 92% формувалася на основі російської системи митних тарифів. Тож сьогодні між цією системою і української, адаптованою п'ять років тому до СОТ, існують серйозні диспропорції. Порівняння середніх ввізних мит МС і середніх пов'язаних мит України вказує на значну відмінність у рівнях тарифного захисту. Він вищий у випадку МС для 13 з 16 секторів економіки", - зазначив Гайдуцький.

Середній митний тариф України майже вдвічі нижче, ніж середній тариф МС.

Реклама:

Як зазначає автор, в разі приєднання України до МС підвищення рівня тарифного захисту щодо низки товарних груп призведе до порушення взятих при приєднанні до СОТ зобов'язань щодо зв'язування рівнів тарифного захисту.

Більш високі імпортні тарифи в МС будуть означати, що Україна (в разі приєднання до МС) зіштовхнеться з більш високою вартістю імпорту з третіх країн, зростанням інфляції та змінами в регіональних торговельних потоках на користь Росії, Білорусі і Казахстану, підкреслює автор.

"Враховуючи, що ЄС є найбільшим постачальником в Україну інвестиційних товарів і товарів тривалого користування, більш дорогий імпорт з ЄС (внаслідок підвищення тарифів до рівня МС) призведе до уповільнення модернізації і перешкоджатиме довгостроковому економічному розвитку", - підкреслив Гайдуцький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: