У Януковича вирішили переписати законопроект про фінполіцію - ЗМІ

Субота, 16 березня 2013, 10:47

В ході спецнаради в адміністрації президента авторам ідеї про створення фінполіції було поставлено завдання переробити відповідний законопроект так, щоб він не викликав настільки сильного обурення у населення і бізнесу.

Про це повідомили джерела в адміністрації президента, пише ZN.UA.

Це побічно підтверджується тим, що пункт про "консолідацію в єдиному органі функцій з розслідування злочинів економічної спрямованості" міститься у затвердженому президентом Віктором Януковичем Національному плані дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки.

У той же час, експерти не схильні вірити заяві прем'єр-міністра Миколи Азарова про несвоєчасність прийняття даного законопроекту.

Реклама:

Керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловскій не виключає, що урядова заява могло бути спрямоване на те, щоб "зняти суспільну напругу з цього питання, щоб пізніше до нього повернутися або не повернутися".

Експерти сходяться на думці, що в разі прийняття розробленого законопроекту в Україні може бути створено таке силове "чудовисько", яке завдяки величезним повноваженням може при бажанні розчавити будь-який бізнес, пише видання.

"При цьому його робота неодмінно буде супроводжуватися посиленням корупції, погіршенням інвестклімату і т.д", - йдеться у матеріалі.

"Для фінполіції передбачено значно ширше коло завдань і майже необмежені права у порівнянні, наприклад, з податковою міліцією. Серед них - право безперешкодно входити на територію підприємств і організацій усіх форм власності у будь-який час доби, застосовувати засоби фізичного впливу, вогнепальну зброю", - відзначає радник юридичної групи LCF Ганна Олефіренко.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан звертає увагу, що на нову силову структуру планують покласти не тільки функції аналітики фінансової системи, але і перевірку достовірності бухгалтерського обліку підприємств, що мають будь-які стосунки з державними коштами, в тому числі і тих, які отримували їх від фондів соцстрахування.

"Отже, під дію нової служби підпаде 99% підприємств усіх форм власності. А тут вже ніяких обмежень для роботи представників служби немає", - констатує Продан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!