У Азарова вирішили квотувати імпорт вугілля

П'ятниця, 15 березня 2013, 08:42

Кабінет міністрів на засіданні затвердив рішення про введення квотування імпорту вугілля.

Про це розповів генеральний директор Федерації металургів Сергій Притоманов, пише "Комерсант-Україна".

"Рішення схвалено і найближчим часом з'явиться на сайті Кабміну", - зазначив Притоманов.

Як пише видання, міністр Кабміну Олена Лукаш та прес-служба уряду коментувати цю інформацію відмовилися.

Реклама:

Однак про рішення знають в Міненерговугілля, а також генеральний директор асоціації "Укркокс" Анатолій Старовойт.

Квота встановлена ​​на рівні 10,2 млн тонн на 2013 рік, з яких 2,5 млн тонн повинні бути використані на установках пиловугільного вдування.

"Металургам для стабільної роботи необхідно імпортувати як мінімум 13 млн тонн вугілля", - відзначає Притоманов.

За словами Старовойта, представники металургійних компаній мають намір обговорити це питання з віце-прем'єром Юрієм Бойком.

У Міненерговугілля впевнені, що це рішення дає гарантії стабільної роботи державних шахт, які зараз затоварені коксівним вугіллям.

"Ми піклуємося про державний інтерес", - говорить джерело в міністерстві. За його даними, на 1 лютого залишки коксівного вугілля на складах шахт складають 412,7 тис тонн.

Рішення вигідно не тільки державним шахтам, а й підприємствам, які орендують структури народного депутата Юрія Іванющенка, вважає директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Зокрема, у листі, адресованому ЗМІ, генеральний директор ДП "Антрацит" Петро Горобцов підтвердив інформацію про те, що активи підприємства орендуються структурами Юрія Іванющенко і бізнесмена Івана Аврамова, говориться в матеріалі.

"Сьогодні Іванющенко орендує або контролює іншими способами ряд великих державних шахт, які добувають чверть всього коксівного вугілля в країні", - констатує Марунич.

За даними ІК "Ренесанс Капітал", найбільше імпорт коксівного вугілля в минулому році збільшили Алчевський меткомбінат, що входить в "Індустріальний союз Донбасу" (на 69%), Evraz Group (47%), Запорізький коксохімічний завод (33%) і "Арселор Міттал Кривий Ріг "(8%). Велика частина вугілля імпортувалася з Росії, Австралії, Казахстану та США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: