У Німеччині створили партію супротивників євро

Понеділок, 11 березня 2013, 20:29

Провідні німецькі економісти, юристи та бізнесмени оголосили про створення партії "Альтернатива для Німеччини", головним пунктом програми якої став вихід ФРН з єврозони.

Про це передає "Лєнта.ру" з посиланням на Reuters.

Установчий з'їзд партії, яка вже обзавелася власним веб-сайтом і аккаунтом в Твіттері, має відбутися на поточному тижні у Франкфурті-на-Майні.

Засновники партії заявляють, що незадоволені нинішнім станом речей, коли жодна з представлених у Бундестазі партій навіть не ставить під сумнів необхідність присутності Німеччини в єврозоні.

Реклама:

Їх також дратує, що ФРН витрачає десятки мільярдів євро на підтримку економік півдня Європи, які переживають серйозну кризу.

Професор економіки Гамбурзького університету Бернд Люке в інтерв'ю "Німецькій хвилі" заявив, що "єдина валюта не тільки не допомагає Європі вийти з кризи, вона поступово руйнує економіку континенту".

У цьому зв'язку "Альтернатива для Німеччини" пропонує або повернутися до німецьких марок, або створити єдину валюту з фінами, голландцями та австрійцями. Навіть економіка Франції для них недостатньо стабільна для подібного союзу.

Як пише The Daily Telegraph, черговим приводом для критики чинної влади з боку "Альтернативи для Німеччини" може стати підписання Ангелою Меркель пакета фінансової допомоги для Кіпру.

У новій партії заздалегідь назвали помилкою "порятунок брудних грошей російських олігархів", натякаючи на поширене в Росії збереження капіталів на Кіпрі.

За оцінками соціологів, програма "Альтернативи для Німеччини" має непогані шанси отримати схвалення з боку громадян країни. Як мінімум чверть всіх німців готові розглянути можливість відмови від євро і повернення до німецької марки.

Як відомо, парламентські вибори в Німеччині відбудуться у вересні 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: