Влада США подала до суду на Standard&Poor's

Вівторок, 5 лютого 2013, 20:54

Мін'юст США подав до федерального суду Лос-Анджелеса позов відносно рейтингового агентства Standard and Poor's і його материнської компанії McGraw-Hill Companies.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на Los Angeles Times.

Згідно з повідомленням, як підозрюють чиновники, аналітики S&P навмисно завищували кредитні рейтинги облігацій, що згодом сприяло поширенню фінансової кризи в 2008 році.

"Позов є цивільним, і в разі визнання провини агентству загрожують тільки штрафи і обмеження в діяльності. S&P у своєму прес-релізі назвало звинувачення влади необгрунтованим", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Видання зазначає, що позов поданий до суду Лос-Анджелеса тому, що це місто найсильніше постраждало від знецінення іпотечних облігацій, рейтингами яких займалося S&P. В результаті кризи без житла залишилися сотні тисяч жителів Лос-Анджелеса.

Неназвані джерела повідомили газеті, що в суд планує звернутися також влада окремих штатів, зокрема, Каліфорнії і Нью-Йорка.

The New York Times пише, що позови готують більше десяти прокурорів. За інформацією цього видання, слідство має в своєму розпорядженні копії електронних листів, в яких співробітники S&P висловлюють серйозну заклопотаність відносно справедливості рейтингів, присуджених іпотечними облігаціями.

За інформацією слідства, Standard&Poor's отримало близько 13 мільйонів доларів за послуги з виставляння кредитних рейтингів 40 випусків CDO в 2004-2007 роках.

Раніше провину агентства у пособництві поширенню кризи визнали в Австралії. Суд постановив, що S&P ввело в оману інвесторів, запевнивши їх у тому, що ризик дефолту за облігаціями становить менше відсотка.

Тим не менш через кілька місяців близько 90 відсотків цінних паперів знецінилися. Постанова австралійського суду стала першим визнанням провини S&P в обмані інвесторів.

Позов американського Міністерства юстиції, поданий 4 лютого, є першим федеральним процесом, ініційованим у відношенні агентства владою США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: