Темпи зростання середньої зарплати впали до 10,6%

Понеділок, 28 січня 2013, 08:57

Офіційні зарплати українців у 2012 році зростали в півтора рази повільніше, ніж у 2011 році.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на Держстат.

Як пише видання, офіційна заробітна плата українців в середньому по країні в грудні виросла на 9%, до 3,377 тис гривень, що менше, ніж у попередні роки.

Передноворічне підвищення зарплат в грудні 2011 року склало 12%, а в 2010 році -11,7%. Саму істотну надбавку до зарплати отримали чиновники - зарплати в секторі держуправління зросли на 17,6% (до 4,390 тис гривень). Високі темпи зростання доходів відзначені і в інших секторах, пов'язаних з держбюджетом: охорона здоров'я (+16,1%, до 2594 гривень) і освіта (+10,3%, до 2767 гривень).

Реклама:

Таке підвищення окладів лише частково можна пояснити переглядом розміру мінімальної зарплати з 1 грудня на 1,43%, до 1,134 тис гривень, говориться в матеріалі.

Оплата праці в промисловості зросла на 6,6%: значне зростання спостерігалося в енергетичній сфері (+17,5%), а металургам і зовсім знизили оклади на 0,8%.

Падіння окладів в авіації (-2,8%) могли викликати проблеми, що виникли в компанії "АероСвіт".

За рік зарплати зросли на 10,6%, що набагато менше, ніж у 2011 році, - 16,2%.

Втім, у зв'язку з тим, що минулий рік завершився споживчої дефляцією, реальні доходи українців другий рік поспіль ростуть на 11%. Експерти ринку в цілому погоджуються з цими даними.

"Наші дослідження показують, що рівень оплати праці в Україні в минулому році збільшився на 8-10%. При цьому в промисловості не було великих підвищень, а різке зростання оплати праці ми спостерігаємо лише в окремих секторах, наприклад у IT", - говорить керівник департаменту рекрутмента кадрового холдингу "АНКОР" Ірина Прудникова.

За її даними, високі темпи зростання оплати праці спостерігалися у фахівців із закупівель і продажів і кваліфікованих працівників високотехнологічних компаній.

Як зазначається, ситуацію в 2013 році складно спрогнозувати навіть фахівцям.

"Провідні компанії на ринку планують індексувати зарплати своїх співробітників на рівні до 10%. Однак для багатьох менш великих компаній таке підвищення поки небезпечне - там ще не визначилися, яким для них буде 2013 рік. В будь-якому випадку бізнес готується до важкого року і не закладає значного зростання зарплат", - розповіла виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко.

"У бізнесу поки немає єдиної думки щодо того, який рівень оплати праці планувати на рік. Оптимісти закладають зростання зарплат на рівні 10%, в окремих випадках - до 12%. Однак є компанії, які й зовсім заклали нульовий ріст зарплат для своїх працівників - такого не було ні в минулому, ні в 2011 році", - розповіла Прудникова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: