Яценюк: у Януковича переписали бюджет прийнятий Радою

Четвер, 20 грудня 2012, 19:05

Закон про державний бюджет на 2013 рік, підписаний президентом, та законопроект про держбюджет-2013, ухвалений парламентом 6 грудня, - це два різні документи.

Про це свідчить аналіз проекту бюджету, розміщеного на сайті Верховної Ради 4 грудня, та тексту закону, опублікованого 19 грудня в "Урядовому кур’єрі", повідомляє прес-служба "Фронту змін".

Глава фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк наголосив, що бюджет провладна більшість ухвалювала поспіхом - документ у кілька сотень сторінок депутатам роздали за день до його розгляду, весь процес так званого "обговорення" основного фінансового документа країни зайняв не більше 20 хвилин, і жодні правки в парламенті в нього не вносилися.

Як свідчить стенограма засідання, озвучені доповідачем від бюджетного комітету цифри уже відрізнялися від тих, які депутати могли побачити в "талмуді" за назвою "проект Державного бюджету". Проте навіть ці цифри відрізняються від остаточних.

Реклама:

Так, видатки державного бюджету у проекті становлять 410,7 мільярда гривень, озвучені главою профільного комітету - 411,9 мільярда гривень, а після підпису президента ця цифра зросла до 412,1 мільярда гривень.

По дорозі до Банкової зросли й доходи - з 361,5 мільярда гривень - до 362,8 мільярди гривень, а граничний обсяг дефіциту державного бюджету з 50,4 мільярдів гривень - до 50,5 мільярдів гривень, тобто на 100 мільйонів гривень.

Левова частка збільшення витрат припадає на міліцію - Міністерство внутрішніх справ отримало на 1 мільярд гривень більше, ніж передбачалося в проекті.

"І це - не подарунок до Дня міліції. Це - ознака того, що влада боїться. Вона боїться власного народу і намагається відгородитися від нього міліцейськими щитами", - зазначив Яценюк.

Радикально відрізняються в остаточному варіанті бюджету цифри видатків на органи влади. Зокрема, утримання Верховної Ради збільшено на 60 мільйонів гривень.

"Кабмін отримав на 60 мільйонів гривень більше - а це понад 20%. Попри те, що уряд обіцяв скоротити витрати на себе до 274,5 мільйонів гривень. Натомість таємно збільшив до 334,5 мільйона", - зауважив Яценюк.

За його словами, збільшені й витрати на Міністерство юстиції - на 342,8 мільйони гривень, Державну податкову службу - на 56,7 мільйонів гривень. ДУСя отримала на 15 мільйонів гривень більше, РНБО – на 19,4 мільйонів гривень.

На Державну судову адміністрацію, Вищий адміністративний суд та Конституційний Суд додали 31,5 мільйон гривень.

Натомість влада суттєво скоротила видатки на соціальні статті. "Міністерство соціальної політики недоотримає 20 мільйонів гривень, заклади з реабілітації хворих на ДЦП - понад 7 мільйонів", - наголосив Яценюк.

Ще 160 мільйонів гривень недорахуються місцеві бюджети - субвенція на ремонт систем водопостачання та водовідведення скоротилася на 160 мільйонів гривень.

"Влада поводить себе так, ніби в цій країні доживає останні дні. Вони нагадують мародерів на кораблі, який тоне. Трюми з шаленою швидкістю заповнюються водою. А президент та його команда, замість того, щоб закатати рукава, стати до помп та відкачувати воду, бігають по чужих каютах і набивають валізи", - наголосив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!