Орендна схема в Києві "вимиває" мільйони з бюджету - ЗМІ

Понеділок, 5 листопада 2012, 15:42

Столична мерія доручила КП "Київський метрополітен" очистити вестибюлі і переходи підземки від торговців.

Про це пише видання "Деловая столица".

Як пише видання, чиновники посилаються на припис Міністерства з надзвичайних ситуацій, який заборонив розміщення будь-яких торгових точок на шляхах евакуації.

Виняток зробили лише для торговців пресою, але тільки до лютого наступного року.

Реклама:

На період проведення чемпіонату з футболу торгівлю на декількох станціях в центрі Києва тимчасово заборонили, а після його завершення КП створило спеціальну комісію, яка протягом кількох місяців вивчала ситуацію.

Підсумком її роботи стало рішення не продовжувати договори оренди (вони пролонгуються кожен місяць) приблизно з половиною підприємців.

Якщо на початку року в підземці налічувалося близько 600 торгових точок площею 3-4 кв. м, за розміщення яких орендарі щомісяця платять від 1 тис до 2 тис гривень, то зараз їх залишилося не більше 300.

Першими від чисток перевіряючих постраждали лотки з електротоварами, білизною і косметикою, вони повністю зникли зі станцій.

Також, в черзі на виліт виявилися і торговці квітами, напоями, сигаретами і сувенірами, яких поступово виживають з насиджених місць: з жовтня їм теж перестали продовжувати договори оренди. Не чіпали поки лише лотки з пресою, хоча проблеми виникли й у їх власників.

Якщо торговцям пресою все ж відмовлять в оренді, близько 200 точок їх розповсюдження доведеться закрити. Оскільки рентабельність цього бізнесу невисока, підприємці не зможуть орендувати кіоски на поверхні, вартість найму яких коливається від 2 тис до 8,5 тис гривень в місяць.

Як пишуть "Наші гроші",  замість того, щоб підняти тарифи, КМДА провела серію "інвестиційних конкурсів", переможці яких переставали платити за оренду взагалі. За це вони зобов'язувалися вкладати чималі кошти в ремонт і утримання переходів.

Переможцями "конкурсів" стали ті самі перекупники, які перерозподіляли прибуток і раніше.

З інвестицій, які переможці зобов'язані були вкласти в об'єкти, то вони виявилися набагато менше, ніж передбачалися.

Зокрема, ТОВ "Торгова рада" за 10 місяців роботи профінансував робіт на суму 212 тисяч гривень, зате згідно з інвестиційними зобов'язаннями ця сума має становити 2,2 млн гривень, тобто в 10 разів більше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: