Девальвація гривні на 30% призведе до нестачі грошей в банках - ICU

Понеділок, 17 вересня 2012, 13:09

Помірна девальвація гривні на рівні 2,5% (8,3 гривні за долар) не викличе серйозних проблем в банківській системі України.

Про це повідомляється в аналітичному звіті щодо банківського сектору групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU).

При цьому аналітики відзначають, що у разі різкої девальвації гривні на 30% по відношенню до долара банківській системі буде потрібен додатковий капітал.

"Розрахунок гіршого сценарію девальвації гривні на 30% по відношенню до долара показав, що трьом з тридцяти найбільших банків терміново потрібно капітал для підняття нормативу адекватності капіталу Н2 вище мінімально визначеного рівня в 10%", - йдеться в звіті.

Реклама:

За даними групи, ще у шести банків з 30 такий норматив становитиме близько 11%, що свідчить про недостатній запас міцності.

При цьому у звіті наголошується, що при розрахунках не враховувалося погіршення якості валютного кредитного портфеля, що так само може значно знизити капітал банків при девальвації національної валюти на 30%.

У той же час аналітики вважають, що "фундаментально гривня не є переоціненою валютою, тому економічна потреба в її серйозній девальвації перебільшена".

"Згідно з нашим макроекономічним прогнозом, до кінця 2012 року міжбанківський курс не повинен перевищити 8,3 гривні за долар", - сказав керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!