Білорусь відмовилася від нафтопроводу "Одеса-Броди"

Четвер, 30 серпня 2012, 20:28

Білорусь не планує найближчим часом використовувати нафтопровід Одеса-Броди для забезпечення своїх НПЗ нафтою.

Про це повідомив у Мозирі на прес-конференції заступник голови концерну "Белнефтехим" Володимир Волков, передає oilnews з посиланням "Нафта Росії".

"Ми вдячні українським партнерам за те, що спільними зусиллями ми змогли забезпечити транспортування нафти. Проте в даний час вітчизняні заводи повністю завантажені за рахунок поставок російської нафти. Вона обходиться значно дешевше", - зазначив Волков.

Разом з тим додав він, цей нафтопровід замислювався в першу чергу як маршрут доставки каспійської нафти в країни Європи.

Реклама:

"Причому не тільки через Західну Україну, а й через Мозир з подальшим перекачуванням нафти через нафтопровід "Дружба". Тож крапку в цьому проекті ставити не треба", - підкреслив заступник голови «Белнефтехима».

Нагадаємо, через скорочення поставок російської нафти в 2010 р. Білорусь була змушена шукати альтернативні джерела сировини для своїх НПЗ.

Так, білоруська сторона домовилася з Венесуелою про закупівлю в 2010 р. 4 млн т нафти, в 2011 р. - 10 млн т.

Новополоцький НПЗ отримував венесуельську нафту танкерами через Мууга (Естонія), Мозирський НПЗ - нафтопроводом Одеса-Броди.

З 2011 р. Мозирський НПЗ став отримувати по Одеса-Броди також азербайджанську нафту Azeri Light.

У січні 2011 р. ВАТ "Укртранснафта" і ЗАТ "Білоруська нафтова компанія" (БНК) підписали на два роки з можливістю подальшої пролонгації договору на гарантований транзит 4 млн т нафти щорічно по нафтотранспортній  системі України з використанням нафтопроводу Одеса-Броди до Мозирського НПЗ.

Однак за підсумками 2011 р. постачання нафти Azeri Light в Білорусь склали лише близько 1 млн т, а в I кварталі 2012 р. республіка не отримувала азербайджанської нафти.

Скорочення поставок було обумовлено надходженням до Білорусі російської нафти, яка не стимулювала імпорт альтернативної сировини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: