Українці стали більше пити

Середа, 29 серпня 2012, 09:20

У січні-червні 2012 року в Україні збільшилося виробництво горілки на 15,1%, до 15,43 мільйонів декалітрів.

Як пише "Комерсант-Україна" з посиланням на інформацію асоціації "Укргорілка", з цього обсягу на внутрішньому ринку продано 12,99 млн дал, що на 20,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Директор асоціації Володимир Остапюк пояснює такі результати поверненням ринку до показників 2009-2010 років:

"У 2011 році спостерігалося різке падіння виробництва горілки в Україні - на 21,5%, що було найнижчим показником за останні сім років. Це відбулося через зростання ставки акцизу і цін на спирт, а також низької купівельної спроможності населення. Коли всі ці чинники збіглися, споживач перейшов на споживання нелегальної продукції".

Реклама:

У свою чергу голова ради директорів компанії Nemiroff Олександр Глусь вважає, що зростання реалізації горілки на внутрішньому ринку пов'язане в першу чергу зі скороченням частки тіньового ринку.

Як пише видання, за даними Державної податкової служби, в 2011 році частка нелегальної алкогольної продукції склала близько 20%. Мінфін оцінює її в 40%.

Крім того, за даними "Укргорілки", найбільшим виробником і продавцем залишилася компанія "Алкогольні традиції" (ТМ "Хлібний дар", "Козацька рада", "Цельсій").

Nemiroff наростив продажі на 5,7% і потіснив з другої позиції "Кримську горілчану компанію" (КВК; ТМ Medoff). Втім, у прес-службі КВК повідомили, що дані "Укргорілки" не збігаються з даними компанії. І, за їхніми даними, вони зберегли друге місце.

Не зовсім задоволені даними "Укргорілки" і в Global Spirits (ТМ "Хортиця" і "Мороша"), яка не входить в асоціацію, пише газета.

"Щоб отримати об'єктивну картину ринку, необхідно підсумовувати показники двох виробничих підприємств, що входять в холдинг Global Spirits. Це ЛГЗ" Хортиця "і львівський ЛГЗ "Гетьман", на якому виробляється ще один наш бренд - "Мороша", - вважає директор з маркетингу Global Spirits Георгій Майоров.

"Якщо слідувати його логіці, то компанія повинна потіснити Nemiroff та КВК і переміститися з 4-го на 2-е місце рейтингу найбільших виробників горілки в Україні", - йдеться у публікації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!