Росія дозволила постачання 150 тисяч тонн українських труб без мит

Понеділок, 13 серпня 2012, 13:03

Росія в п'ятницю підписала зміни до угоди про постачання трубної продукції з України в країни Митного союзу, які передбачають безмитні поставки в цю країну 150 тис. тонн українських сталевих труб у другому півріччі 2012 року.

Про це заявив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співробітництва та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, угода забезпечує щорічні експортні надходження понад 300 млн доларів.

Мунтіян заявив, що вирішальним фактором стала ратифікація Україною договору про вільну торгівлю в рамках СНД.

Реклама:

Він висловив сподівання, що цього тижня зміни до угоди підпишуть два інших держави-учасниці Митного союзу - Казахстан і Білорусь.

Урядовий уповноважений додав, що слідом за врегулюванням питання поставок сталевих труб Київ у рамках підписаної угоди займеться вирішенням проблем експорту нержавіючих труб і карамельної продукції.

Як повідомлялося, РФ ввела антидемпінгові мита на імпорт труб з України 29 грудня 2005 року терміном на п'ять років, потім термін дії мит було продовжено до листопада 2015 року.

У зв'язку з прийняттям України, а саме - компанією "Інтерпайп", добровільних зобов'язань щодо обмеження поставок товару в країни Митного союзу, дія антидемпінгових мит було призупинено.

При цьому трубні компанії "Інтерпайпу" отримали квоту на поставки в РФ труб на 2007 рік у розмірі 411 тис. тонн, 2008 - 419 тис. тонн, 2009 - 427,6 тис. тонн.

На 2010 рік була узгоджена квота лише на перший квартал в розмірі 55 тис. тонн, а подальше переговори завершилися безрезультатно, і з 1 квітня Росія стягувала антидемпінгове мито.
В рамках спеціальної угоди "Інтерпайп" отримав можливість безмитно постачати в РФ труби в 2011 році в обсязі 300 тис. тонн.

З 1 жовтня по 31 грудня 2011 року українські виробники також могли поставити на ринок Білорусі 18 тис. тонн труб і на ринок Казахстану - 14 тис. тонн.

В кінці грудня 2011 року Україна та країни ТЗ підписали угоду про безмитне постачання в січні-червні 2012 року сумарно 264 тис. тонн українських труб, у тому числі в Білорусь - 72 тис. тонн, Казахстан - 42 тис. тонн, Росію - 150 тис. тонн.

Обсяги постачань на друге півріччя планувалося визначити після додаткових консультацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!