"Газпром" вимагає збільшити закупівлі палива Україною

Середа, 4 липня 2012, 11:14

На останніх переговорах у Москві між міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойко і голова правління російського "Газпрому" Олексієм Міллером Росія зажадала збільшити закупівлі газу "Нафтогазом" мінімум на 8 млрд кубометрів - з 27 до 35 млрд кубометрів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело в Міненерго.

Як відомо, згідно з підписаним з "Газпромом" угоди, Україна повинна щорічно купувати не менше 41 млрд кубометрів газу.

Однак, виходячи із затвердженого Кабміном газового балансу на 2012 рік, "Нафтогаз" цього року планує закупити лише 27 млрд. кубометрів.

Реклама:

"(В Москві) нам сказали, що для безперешкодного проходження осінньо-зимового періоду в ПСГ треба закачати ще 8 млрд кубометрів газу, сплативши їх додатково", - розповів співрозмовник видання.

Джерело в "Газпромі" у вівторок підтвердив, що російська монополія вимагає збільшити закачування газу в ПСГ, вважаючи, що обсягів, запланованих України для закачування, недостатньо.

Однак Україні відповіла відмовою на цю пропозицію, стверджує співрозмовник видання.

"Доводи" Газпрому "непереконливі. Приміром, транспортуючи газ по Nord Stream ПСГ взагалі не використовуються. Тому аргументи російської монополії про те, що для забезпечення стабільної прокачування газу в ЄС Україна повинна закачати великі обсяги, недоречні", - говорять в Міненерго.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" погодився створити у власних підземних газосховищах резерв російського природного газу, який "Газпром" буде постачати до ЄС.

Досі Україна заявляла, що резерв повинен сформувати сам "Газпром", але в підсумку погодилася витратити на це 2 млрд доларів доходів, отриманих від транзиту російського палива.

Домогтися поступок від України російській монополії допомогли європейські споживачі газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: