Парламент приструнить банкірів федерацією

Понеділок, 2 липня 2012, 10:53

В Україні з'явилася Федерація споживачів фінансових послуг.

Навколо неї, за задумом організаторів, з часом повинен сформуватися потужний лобістський орган, що стежить за ефективністю розробки законів і нормативно-правових актів на ринку фінпослуг, пише газета "Экономические известия".

Ідеться про розробку законопроектів, які стосуються формування цивілізованого ринку споживчого кредитування, створення системи захисту користувачів фінансових послуг, гарантування вкладів членів кредитних спілок на депозитні рахунки, захисту прав інвесторів на фондовому ринку, і розробці реальних механізмів та умов повернення вкладів Ощадбанку СРСР, - перерахував переваги нового об'єднання глава федерації, депутат ВР від фракції Партії регіонів Юрій Полунєєв.

Оптимізму йому додає позитивний зарубіжний досвід подібних проектів.

Реклама:

Але, як кажуть учасники ринку, ряд факторів змушує засумніватися в успішності починання.

На їхню думку, далеко не випадково, що ідея створення федерації виникла саме зараз - напередодні парламентських виборів.

Крім того, озвучені першочергові завдання об'єднання дуже нагадують зведення найбільш "правильних" і затребуваних електоратом гасел, які, тим не менш, у ряді випадків суперечать один одному і не реалізовуються в рамках існуючого правового поля.

І, судячи з озвученої керівництвом федерації інформації про готовність вступити в об'єднання ряду як громадських організацій, так і професійних учасників ринку, логічно припустити, що інтереси самих членів організації в ряді випадків можуть бути прямо протилежними.

Вузьким місцем, як відзначають експерти, залишається і питання фінансування об'єднання - а значить, і його контролю.

За словами заступника голови ради ЛСОУ Олександра Залєтова, нелогічним виглядає можливий вступ у федерацію професійних учасників.

Адже якщо робота об'єднання буде фінансуватися за рахунок членських внесків, то навряд чи цих коштів вистачить на забезпечення його ефективної діяльності.

Якщо ж гроші будуть надходити від конкретних фінансових структур, то навряд чи об'єднання буде в рівній мірі відстоювати інтереси всіх учасників ринку.

А якщо федерація буде розраховувати на гроші постраждалих клієнтів, то це вже й зовсім виллється в подобу адвокатського об'єднання.

За словами першого заступника голови правління банку "Контракт" Павла Крапівіна, ряд озвучених федерацією першочергових завдань просто не реалізовуються.

Так, наприклад, неможливо заборонити колекторські послуги, оскільки ті базуються на двох юридичних постулатах: інститут представництва від імені третьої особи (комісійна схема стягнення боргу) і цесія (купівля боргу третьої особи).

І той, і інший варіант роботи з боргами третіх осіб виходить із загальної теорії права, кодексів та законів України.

Неясною виглядає також відстрочка сплати платежів за кредитними договорами, забезпеченими іпотекою в разі втрати місця роботи.

Адже в такому разі логічно було б прийняти дзеркальну норму - можливість відстрочки виплати депозитів при скороченні збору відсотків і сум основного боргу банком.

"Але це неможливо - якщо йому не повернуть гроші позичальники, він не поверне їх вкладникам", - аргументує свою точку зору Крапівін.

Крім того, незрозуміло, що мають на увазі учасники федерації, озвучуючи необхідність створення ефективної системи захисту користувачів фінансових послуг.

Адже на сьогоднішній день зроблено більш ніж достатньо для захисту користувачів фінансових послуг: є фонд гарантування вкладів в банках, прописані вимоги щодо детального інформування позичальників про витрати на споживчі кредити, неможливо змінювати в односторонньому порядку процентну ставку, цілий список вимог до обміну валют і постійну увагу до банків з боку Антимонопольного комітету.

Тому складно уявити, яку систему пропонується побудувати, якщо існуюча називається неефективною, зазначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!