Російські акціонери ТНК-BP готові продати свою частку BP

Понеділок, 16 липня 2012, 15:00

Російські співвласники ТНК-BP готові продати свою частку британському акціонеру BP за готівку та акції, щоб покласти кінець акціонерному конфлікту.

Таку позицію Михайло Фрідман - один з чотирьох російських бізнесменів, які володіють половиною акцій ТНК-ВР - висловив великим акціонерам ВР на зустрічах в Нью-Йорку і Бостоні, повідомляє Reuters.

Інший половиною ТНК-ВР володіє BP.

"Повідомлення, зроблене Михайлом Фрідманом, полягає в тому, що партнерство в нинішній формі вичерпало себе", - сказав в інтерв'ю Рейтер генеральний директор консорціуму російських акціонерів AAR Стен Половець.

Реклама:

AAR заявить про зацікавленість 19 липня, сказав Половець. Консорціум готовий купити половину частки ВР в ТНК-ВР - тобто 25 відсотків - за поточною ринковою ціною близько $ 10 мільярдів.

Але AAR хотіла б обміняти частку в ТНК-ВР на готівку і 10-12 відсотків ВР.

"Це було б більш розумним для всіх сторін", - сказав Половець, додавши, що такий варіант звільнив би ВР від зобов'язань, накладених акціонерною угодою ТНК-ВР, і дозволив би ВР стати партнером "Роснефти" або "Газпрому".

Відносини між акціонерами ТНК-ВР погіршилися в минулому році, коли ВР намагалася створити стратегічний альянс з державною нафтовою компанією РФ "Роснефть". AAR вдалося заблокувати цю угоду в судах, довівши, що вона порушує акціонерну угоду ТНК-ВР.

В результаті ТНК-ВР залишилася без кворуму у раді директорів і не змогла виплачувати дивіденди. Фрідман покинув пост генерального директора компанії в травні, а ВР на початку червня запропонувала свою частку ТНК-ВР на продаж.

Згідно акціонерної угоди, у AAR є час до кінця цього тижня, щоб заявити про зацікавленість в покупці частки ВР, яка може вести переговори з іншими сторонами, але не може укладати з ними угоди протягом 90 днів.

Половець стверджує, що реакція акціонерів ВР на ідею викупу частки AAR в ТНК-ВР за готівку та акції була "набагато більш позитивною", ніж на іншу ідею - про придбання AAR 25 відсотків в ТНК-ВР, що належить ВР.

"Більшість акціонерів не турбувало те, що AAR стане великим акціонером ВР", - сказав Половець, додавши, що AAR не вимагатиме представництва в раді директорів.

За словами Половця, AAR не пропонує негайного обміну акціями.

"Така угода могла б відбутися протягом п'яти-семи років, в ході яких AAR продовжувала б керувати TНК-BP і допомагати розширенню компанії за допомогою відносин з "Роснефтью" і "Газпромом", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: