Світових нафтових гігантів підозрюють у хабарництві

Четвер, 7 червня 2012, 18:14

Міжнародні нафтогазові гіганти, серед яких італійська Eni, британська BG, американський Chevron і російський "Лукойл", можуть виявитися фігурантами незвичайного міжнародного антикорупційного розслідування.

Про це передають "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Оператор одного з найбільших в світі нафтогазових родовищ Карачаганак компанія Karachaganak Petroleum Operating (KPO) розслідує звинувачення з боку анонімного заявника в регулярній дачі хабарів казахським митникам.

Якщо цією справою зацікавиться Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) і американський мін'юст, анонім може отримати частку від штрафу.

Реклама:

Як пише видання, акціонери KPO і логістична "дочка" Deutsche Post - DHL в березні отримали анонімні електронні листи, які представляють докази незаконних платежів за пересування вантажів через митницю казахського міста Аксая, де базується міжнародний нафтовий консорціум.

З листів випливало, що з санкції KPO і DHL з 2004 року казахські митники отримували регулярні готівкові платежі за прискорення проходження вантажів на адресу нафтового оператора.

Платежі митникам в розмірі близько 400 доларів кожен робилися, щоб ті не звертали уваги на дрібні неточності в оформленні документів, наприклад, незначні невідповідності фактичного змісту вантажу і митних декларацій.

У документах вони фігурували як "платежі за додатковий контроль".

В KPO і DHL виданню заявили, що проводять внутрішні розслідування силами незалежних юристів і аудиторів, запевнивши, що вживатимуть усіх необхідних заходів для покарання винних і припинення подібних практик, якщо звинувачення знайдуть підтвердження.

Перевірку Аксайської митниці веде і казахський комітет з митного контролю.

Представники Eni, BG і Chevron заявили, що повністю підтримують розпочате KPO розслідування.

Тим часом, за даними видання, анонім, який став ініціатором розслідування, найняв у США юриста, очевидно, розраховуючи отримати винагороду, у разі якщо цією справою зацікавиться SEC і мін'юст США, а нафтові компанії в підсумку будуть оштрафовані за порушення американського закону про протидію корупції за кордоном (Foreign Corrupt Practices Act, FCPA).

Він забороняє американським компаніям і компаніям, чиї акції обертаються на американських біржах, підкуповувати іноземних чиновників.

У США торгуються цінні папери всіх згаданих в анонімній скарзі компаній.

З'ясувати позицію американських регуляторів, що наглядають за виконанням FCPA, не вдалося: обидва відомства відмовилися від коментарів.

Карачаганак - одне з найбільших в світі нафтогазових родовищ.

Його запаси оцінюються в 1,2 млрд тонн нафти і 1,35 трлн куб. м газу.

KPO розробляє його на основі підписаної в 1997 році і розрахованої на 40 років угоди про розподіл продукції (УРП).

Учасниками консорціуму вже інвестовані близько 14 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: