Племінник екс-президента Ємену вимагає від "Укроборонпрому" повернути гроші

Вівторок, 26 червня 2012, 10:41

Про прибуття племінника колишнього президента Ємену Алі Абдалли Салеха Таріка Салеха в Україну повідомила газета Yemen Post.

За даними видання, Салех прилетів до Києва, щоб провести переговори про повернення грошей в рамках контракту, підписаного з держконцерном "Укроборонпром" в 2011 році, пише "Комерсант-Україна".

"Під час масових протестів проти режиму президента Алі Абдалли Салеха влада Ємену уклала з Україною договір на постачання військової техніки, що включав важку зброю і танки. Проте вона не була доставлена ​​замовнику по навігаційним причин", - йдеться в публікації.

За даними Yemen Post, Салех прибув в Україну разом з бізнесменом, який брав участь в угоді як партнер уряду Ємену.

Реклама:

Як відомо, антиурядові виступи почалися в Ємені в кінці січня 2011 року.

Вони тривали більше року і привели до збройного конфлікту між опозиціонерами і лояльними режиму військами.

У квітні Алі Абдалла Салех, який правив країною 32 роки, під тиском повстанців склав з себе президентські повноваження в обмін на гарантії недоторканності для себе і членів своєї сім'ї.

Під час правління свого дядька Тарік Салех був командиром 3-ї армійської бригади національних збройних сил Ємену.

Однак після відставки президента він був змушений покинути свій пост разом з десятками інших високопоставлених офіцерів, так і не дочекавшись українських танків.

Як повідомило джерело, знайоме з умовами постачань озброєнь, неофіційний характер візиту Салеха пояснюється тим, що контракт міг укладатися не з Міноборони Ємену, а через фірму-посередника.

"Ця фірма може залучати до вирішення питань колишню урядову особу, тим більше якщо ця людина займалася питаннями оборони в Ємені, - сказав співрозмовник. - Тому він, як уповноважена особа, приїхав з представником цієї структури домагатися виконання умов договору. Це юридично правильна ситуація. Тепер українській стороні доведеться розбиратися, чому контракт не був виконаний".

Новина про появу в Києві Таріка Салеха в "Укроборонпромі" сприйняли з подивом.

Керівник апарату генерального директора держконцерну Олег Кошелев заявив, що Україна не має контрактів з постачання важкої техніки в Ємен.

"Останні подібні контракти з Єменом були закриті в 2004 році. Швидше за все єменські газети переплутали Україну з однією з країн колишнього СРСР. Бізнесмен, який прибув з Салехом, є посередником Ємену в контрактах з цією країною з постачання озброєнь. Вважаю, що саме туди прилетів Салех", - заявив Кошелєв.

Коментуючи обсяги військового співробітництва України і Ємену, експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець зазначив, що на Північну Африку та Близький Схід припадає близько 40% постачань українських озброєнь.

Нагадаємо, згідно з міжнародним регістром ООН про постачання озброєнь України займає 12-е місце серед експортерів військової техніки у світі - в минулому році вона поставила зброї майже на 1 млрд доларів.

"Ємен однозначно потрапляє в сферу інтересів українських експортерів, - зазначив Згурець. - З 2005 по 2007 рік туди поставлялися винищувачі МіГ-21 і Су-22 (в загальному 47 одиниць). У 2008 році компанія "Одессаавіаремсервіс" уклала контракт на модернізацію винищувачів МіГ-21".

Зрив угоди неминуче підірве міжнародний престиж України, вважає директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський.

"Тут не приймаються посилання на форс-мажорні обставини, - зазначив Сунгуровський. - У сегменті постачань і модернізації озброєнь Україна є серйозним гравцем, і будь-які промахи з її боку вигідні конкурентам, серед яких і Росія".

Він додав, що питання компенсації за невиконаним договором швидше за все буде вирішено до суду: "Безумовно, представники єменської сторони можуть звернутися в міжнародні судові інстанції, але найімовірніше, що сторони будуть уникати розголосу подробиць контракту і домовляться мирним шляхом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: