Приватизоване подружжям житло перестало бути спільним

Середа, 13 червня 2012, 19:17

Відсьогодні приватизовані подружжям житло і земельні ділянки є особистою, індивідуальною власністю кожного з них.

Це визначено законом № 4766-VI "Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо майна, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка", який у середу набув чинності, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Правові норми, що регламентують приналежність подружжю приватизованого в шлюбі майна, повернулися на круги своя.

Колись Сімейний кодекс не містив положень про " спільний" статус приватизованого, і подібне майно розглядалося як таке, що належить кожному з подружжя окремо.

Реклама:

Внесені до Сімейного кодексу з цього питання зміни призвели до абсурдної ситуації, при якій іноземець отримував право на половину того, що приватизувала (отримала від держави безкоштовно) особа з українським громадянством.

Спочатку депутати внесли на розгляд законопроект № 8639 (і прийняли його як закон), який передбачав, що приватизована земля не може бути спільною сумісною власністю подружжя, якщо один з них - іноземець.

Але президент ветував закон зі своїми пропозиціями, які змінили не лише назву закону, а й саму його суть.

Глава держави виходив з того, "приватизацію житла та земельної ділянки слід розглядати як персоніфіковані правові відносини між державою і громадянином України, що виникають з приводу безоплатної передачі державного майна чітко визначеному власникові".

Таким чином, майно, набуте громадянином України під час приватизації, має ознаки особистої власності кожного з подружжя. І не тільки в тому випадку, якщо другий з подружжя - іноземець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!