Азаров доручив Порошенку і Бойку зайнятися енергоефективністю

Четвер, 10 травня 2012, 11:16

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості створити єдину державну програму енергоефективності.

Про це він сказав, відкриваючи чергове засідання уряду у четвер, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"На першому плані для нас - питання енергозбереження та енергетичної незалежності України. Ми не можемо витрачати величезні ресурси так неефективно, як зараз. Відволікати їх від вирішення соціальних проблем", - зазначив Азаров.

Глава уряду підкреслив, що, за оцінками експертів, щорічний обсяг втрат національної економіки від неефективного, у порівнянні з європейськими показниками, енергоспоживання оцінюється на рівні 15-17 млрд доларів.

Реклама:

"При середньосвітовому показнику енергоємності валового внутрішнього продукту - 0,2 кілограма нафтового еквівалента на 1 долар США, рівень енергоємності ВВП для України - 0,41 кг на долар США. Очевидно, що ми не настільки багаті, щоб дозволяти собі такі енерговитрати", - додав він.

За словами прем'єра, причина такого стану справ, насамперед, у застарілих технологіях.

"Так, енергоємність виробництва чавуну на українських металургійних підприємствах майже на 33% вища, ніж на провідних підприємствах світу. Більше 45% всього обсягу сталі в Україні виробляється в неефективних мартенівських печах. Методом безперервного розливання в світі виробляється 93% загального обсягу сталі, а в Україна - 35%", - розповів він.

Також Азаров сказав, що в хімічній промисловості Україні для виробництва тонни аміаку споживання електричної енергії утричі більше, ніж в США, і удвічі більше, ніж у Росії.

"Не можна, звичайно, сказати, що у нас нічого не робиться в галузі енергозбереження. З 2010 року спостерігається стабільне зменшення енергоємності ВВП. Так, в 2010 році вона склала 0,64 кг умовного палива на гривню, що на 1,5% менше ніж в 2009 році. А в першому півріччі 2011 року - ще на 1% менше, ніж у 2010 році. Тенденція є, але темпи нас абсолютно не задовольняють. Тому підвищення енергоефективності та енергозбереження стає стратегічною лінією розвитку економіки та соціальної сфери", - підкреслив глава уряду.

На його думку, перш за все, потрібно активізувати державне стимулювання енергоефективних проектів у всіх галузях економіки.

Азаров підкреслив, що держава вже фінансує багато енергоефективних заходів і проектів, надає податкові пільги та преференції енергоефективним технологіям, але часто виявляється, що програм багато, а прогресу мало.

"Тому час переглянути наші підходи, відмовитися від того, що "буксує", і зосередитися на успішних рішеннях", - сказав він.

Він доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі спільно з Міненерго узагальнити результати реалізації програм з енергоефективності та створити модернізовану, єдину державну програму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: