Аграрний фонд даватиме кредити під заставу зерна

Понеділок, 26 березня 2012, 11:21 -

У 2012/2013 маркетинговому році українські сільгоспвиробники зможуть отримати підтримку від держави у вигляді доступних кредитів під заставу зерна.

Така домовленість стала результатом зустрічі заступника генерального директора Аграрного фонду Ігоря Якубовича з найбільшими виробниками сільгосппродукції, членами асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", інформує прес-служба УКАБ.

"(Ми) досягли певних домовленостей, які вирішили викласти у меморандумі, який буде підписаний між міністром агрополітики та крупними виробниками", - поінформував після зустрічі заступник генерального директора Аграрного фонду Ігор Якубович.

За його словами, цього року Аграрний фонд забезпечуватиме державну підтримку сільгсопвиробників за трьома основними напрямками: форвардних закупівель, спотових закупівель і заставних закупівель.

Реклама:

На сьогодні Аграрний фонд вже розпочав форвардні закупівлі зерна майбутнього врожаю 2012 року.

Планується закупити за форвардними контрактами близько 1,3 млн тонн. На сьогодні вже надійшли заявки від сільгосптоваровиробників на закупівлю 500 тис. тонн зерна.

Також Аграрний фонд здійснює закупівлю продовольчої пшениці та жита на Аграрній біржі.

Якщо перших два механізми завжди використовувалися, то заставні закупівлі держава не застосовувала протягом останніх двох років.

"Надання бюджетної позики є однією з програм державної підтримки сільського господарства, яка проводиться шляхом запровадження державних заставних закупівель зерна. Вони передбачають кредитування виробників зерна шляхом надання їм державної бюджетної позики під заставу зерна на пільгових умовах", - поінформував президент УКАБ Алекс Ліссітса.

"Такий режим кредитування дає можливість сільгоспвиробникам отримати необхідні обігові кошти, залишаючись власником свого зерна. Тому такий механізм допоможе забезпечити необхідне фінансування врожаю та гарантувати продовольчу безпеку в країні", - підкреслив він.

В УКАБ нагадали, що механізм заставних закупівель – це фактично маловідсоткове кредитування за ставкою НБУ, яка буде відчутно меншою від ставки комерційних банків і становитиме не більше 8%.

Крім того, процедура отримання кредитних коштів значно простіша, ніж у комерційних банках.

Режим такого кредитування прописаний у Законі "Про державну підтримку сільського господарства України", однак протягом останніх двох років не реалізовувався через нестачу бюджетних коштів.

"Цього року вперше Аграрний фонд отримає кошти у розмірі близько 7,2 млрд гривень із державного бюджету. Це серйозна сума, тому з’являється нагода підтримати сільгоспвиробників і використати третій механізм – заставних закупівель", - повідомив Якубович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: