Португальці розпочали страйк проти економії за рецептами ЄС і МВФ

Четвер, 22 березня 2012, 20:08

Португальці зупинили потяги, закрили порти і знерухомили більшу частину громадського транспорту в Лісабоні в четвер, протестуючи проти заходів жорсткої економії і реформ ринку праці, які стали умовою надання країні фінансової допомоги в розмірі 78 млрд євро (103 млрд доларів).

"Займайте вулиці, блокуйте все" - це одне з гасел протестуючих громадян, які говорять, що реформи погіршують права найманих працівників, підвищують безробіття і знижують рівень життя, передає агентство Reuters.

CGTP, найбільший профспілка Португалії, має намір домогтися повного зупинення діяльності в країні, але португальці поки не хочуть уподібнюватися грекам за масштабами протестів.

Другf за величиною профспілка - UGT - погодилася на реформи, а працівники приватного сектора не бажають підтримувати страйк.

Реклама:

Португалія, яка переживає найгіршу рецесію з 1970-х років, у травні минулого року була змушена попросити про допомогу Євросоюз і Міжнародний валютний фонд.

Деякі економісти кажуть, що їй може знадобитися друга програма допомоги, так як рецесія поглиблюється, ставлячи під сумнів бюджетні цілі країни і погрожуючи запланованому поверненню на борговий ринок в кінці наступного року.

Організатори страйку заявили, що залізничний транспорт країн паралізований, включаючи міжнародну залізницю Лісабон-Мадрид.

Метро Лісабона було закрито опівночі. Багато лікарні приймають тільки хворих, які потребують невідкладної допомоги.

Правоцентристський уряд ставить на те, що відносна апатія суспільства допоможе йому здійснити хворобливі політичні реформи і скорочення витрат, щоб вивести країну з боргової кризи.

Профспілка UGT, тісно пов'язаний з опозиційною Соціалістичною партією, закликав противників економії продемонструвати стриманість, попереджаючи, що Португалія ризикує зануритися у хаос, подібний грецькому.

Але новий лідер CGTP, комуніст Вірменія Карлос, має намір боротися з реформами.

Протестуючі заявляють, що нові трудові закони, які полегшують наймання та звільнення співробітників і скорочують компенсації для працівників, означають найбільший крок назад з тих пір, як в Португалії була знову встановлена демократія в 1974 році після мілітаристського правління.

Як відомо, різкий економічний спад у 2012 році призвів до стрибка безробіття вище 14% і уряд очікує, що ВВП скоротиться на 3,3%.

Базовий дефіцит бюджету Португалії потроївся в перші два місяці 2012 року, вказавши, що спад скоротив податкові надходження і змусивши побоюватися, що країна не зможе домогтися бюджетних цілей.

Але правоцентристський уряд все ще користується сильною підтримкою, незважаючи на важкі часи попереду, засвідчуючи, що багато португальці вірять у результативність заходів економії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!