Єврокомісія загрожує судом 8 країнам ЄС за невпровадження Третього енергопакету

Понеділок, 27 лютого 2012, 18:14

Європейська комісія загрожує Європейським судом восьми країнам Європейського союзу у зв'язку з тим, що вони не привели своє національне законодавство у відповідність з нормами Третього енергетичного пакета з питань постачання електроенергії і газу.

Країни-члени ЄС були зобов'язані впровадити директиви пакета до 3 березня 2011 року, проте законодавство восьми країн ЄС до цих пір не відповідає правилам ЄС, передає "Інтерфакс".

До згаданого терміну Болгарія, Іспанія, Кіпр, Люксембург, Нідерланди, Румунія та Словаччина не сповістили Європейську комісію про впровадження норм обох директив, а Естонія - про директиви по газу.

У зв'язку з цим ЄК в понеділок зажадала від усіх цих країн виконати свої зобов'язання.

Реклама:

Якщо протягом 2 місяців норми Третього енергопакету так і не будуть впроваджені якимись з перерахованих держав, Єврокомісія готова подати на них до Європейського суду.

Нагадаємо, Третій енергетичний пакет ЄС був розроблений в 2009 році.

Передбачалося, що до березня 2011 року всі країни ЄС приведуть своє національне законодавство у відповідність з його нормами.

Проте більшість держав не виконали цю вимогу до терміну.

Пакет передбачає, зокрема, що компанії-продавці газу не можуть володіти транспортними мережами, тобто необхідно розділити функції продажу і транспортування газу.

ЄС створює єдиний ринок енергетики, завершення його формування передбачається до 2014 року.

Він припускає вільне переміщення енергоресурсів всередині союзу.

Процес відкриття та інтеграції європейського енергоринку почався більше 10 років тому, він проходить поетапно, супроводжуючись імплементацією трьох енергетичних пакетів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!