Частка непрацюючих кредитiв в Українi становить 40%

П'ятниця, 17 лютого 2012, 18:48

Частка непрацюючих банкiвських кредитiв в Українi становить близько 40%, а обсяги виробництва все ще не досягли докризового рiвня.

Про це йдеться у Стратегiї партнерства Свiтового банку з Україною на перiод 2012-2016 фiнансових рокiв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Частка непрацюючих банкiвських кредитiв нинi є високою i становить близько 40%, причому досi не було вжито ефективних заходiв щодо вирiшення цiєї проблеми", - йдеться в документi.

СБ зазначає, що новi ризики формують нестабiльнiсть на мiжнародних фiнансових ринках i тиск щодо зниження частки кредитних коштiв у середовищi європейських банкiв, на якi припадає близько третини активiв банкiвської системи України.

Реклама:

Крiм того, СБ наголошує, що не було реорганiзовано банки, управлiння якими взяла на себе держава пiд час попередньої кризи.

"Усi цi ризики потребують комплексної програми змiцнення стiйкостi щодо кризи та побудови фундаменту для вiдновлення зваженого зростання кредитування приватного сектора", - рекомендує банк.

СБ також зазначає, що в країнi збереглися значнi фiскальнi дисбаланси: бюджетно-податковий сектор слабкий, а оцiнки бiзнес-клiмату незмiнно однi з найгiрших у регiонi, при цьому економiка країни залишається вразливою до нестабiльних цiн на сировину та залежною вiд зовнiшнього фiнансування.

Згiдно з документом, корупцiя та "приватизацiя" держави фiнансово-промисловими групами досягла величезних масштабiв i загальновизнано вважається основною перешкодою для розвитку.

Водночас, на думку СБ, сумнiви щодо твердої пiдтримки Україною європейських полiтичних цiнностей можуть загальмувати такий iнтеграцiйний iмпульс, як прогрес у переговорах про всеосяжну угоду щодо зони вiльної торгiвлi з Європейським союзом.

СБ також констатує зростання втоми населення вiд реформ.

Нагадаємо, що Світовий банк також відзначає ризик розірвання чинної угоди про кредитну програму stand-by України з Міжнародним валютним фондом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!