Хомутиннік: депутати бояться ефективного податку на нерухомість

Понеділок, 23 січня 2012, 14:41

Податок на нерухомість, який повинен набути чинності з 1 липня 2012 року, не буде ефективним і не принесе суттєвих доходів.

Про це сказав голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік в інтерв'ю "Реальній економіці".

"Я говорив прем'єр-міністру, що в тому вигляді, в якому податок на нерухомість є сьогодні, він не буде ефективним і доходів істотних не принесе. Тут тільки будуть додаткові витрати на адміністрування", - заявив він.

За словами Хомутиніка, щоб податок на нерухомість був дієвим, необхідно було брати за основу для оподаткування вартість об'єкта, а не розміри його площі.

Реклама:

"Відповідно до сьогоднішніх змін, які прописані в Податковому кодексі, обкладаються тільки великі квартири і будинки, яких не так і багато. Тим паче, для тих, хто володіє такою нерухомістю, це невелика плата", - підкреслив депутат.

Він зазначив, що початкова ідея податку на нерухомість після розгляду в Раді зазнала серйозних змін.

"У первинному своєму вигляді ідея податку на нерухомість була абсолютно іншою, а на виході вийшло так, як сьогодні. Коли документ доходить до парламенту, кожен починає згадувати, який у нього будинок, і скільки він платитиме. І починаються торги", - пояснив Хомутиннік.

За розрахунками податкового комітету Верховної ради, введення податку на нерухомість може дати додатково не більше 500 млн гривень, "хоча передбачалося, що це буде декілька мільярдів".

Як відомо, відповідно до Податкового кодексу з 1 липня 2012 року має набути чинності податок на нерухомість.

Відповідно до документу, платити податок на нерухомість щорічно зобов'язані фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти.

Право встановлювати ставку податку надається сільським, селищним або міським радам.

Однак встановити індикатори вони можуть лише для квартир і будинків, площа яких не перевищує 240 і 500 квадратних метрів відповідно – в діапазоні до 1% від розміру мінімальної зарплати за квадратний метр.

Для апартаментів із більшою площею кодексом встановлена чітка ставка - 2,7% мінімальної зарплати. Оподатковується при цьому кожний квадратний метр.

Водночас, фізичним особам - власникам житлової нерухомості надаються пільги у вигляді зменшення бази оподаткування на 120 квадратних метрів для квартир і 250 квадратних метрів - для будинків. Отже, господарі житлових площ нижче відповідних меж податок не сплачуватимуть.

По суті, за основу для розрахунку ставок ідеологи нововведень взяли розміри об'єктів нерухомості. Фактор вартості житла у методиці не враховується.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!