ЄБРР поперджає про зниження iнтересу iнвесторiв до України

П'ятниця, 9 грудня 2011, 20:38

Кiлькiсть проектiв в Українi за участю iноземних iнвесторiв та Європейського банку реконструкцiї i розвитку (ЄБРР) в 2012 роцi може скоротитися через зменшення iнтересу до країни.

Про це сказав "Iнтерфакс-Україна" голова представництва ЄБРР в Українi Андре Куусвек.

"Ми вже довели, що можемо 1 млрд євро щороку вкладати в Україну, але це залежить не лише вiд нас: у нас є проекти в приватному секторi, де потрiбнi реальнi iнвестори: або українськi компанiї, або новi iнвестори з-за кордону", - сказав вiн.

"Якщо вони є, ми фiнансуватимемо, якщо їх немає - нам нема чого фiнансувати. Наступного року на рахунок iноземних iнвесторiв я був би дуже обережним", - пояснив представник ЄБРР.

Реклама:

Водночас вiн вiдзначив зростання активностi в 2011 роцi внутрiшнiх українських iнвесторiв.

"З'явилася нова хвиля мiсцевих пiдприємцiв, які готові вiдповiдати нашим вимогам: за аудитом, корпоративним управлiнням, юриспруденцiєю. У нас цього року в приватному секторi кiлькiсть проектiв зросла на 50%", - констатував Куусвек.

Розповiдаючи про проекти за участю держави i держкомпанiй, вiн нагадав, що в 2011 роцi був лише один такий проект з "Укргiдроенерго" на 200 млн євро, тодi як роком ранiше їх було два: з "Укравтодором" i "Укренерго".

"У 2012 роцi точно в енергетицi буде проект, може, буде два, i за iнфраструктурою, напевно, буде проект, оскiльки є кiлька проектiв iз транспорту, над якими ми тiсно працюємо", - повiдомив голова представництва ЄБРР.

Вiн також додав, що банк готовий фiнансувати проекти за участю держкомпанiй в газовому секторi, проте їхньою умовою є проведення галузевих реформ.

"По газу без змiн: ми завжди готовi - якщо будуть реформи, буде i фiнансування", - сказав Куусвек, зазначивши, що проекти в нафтогазовiй галузi з приватним бiзнесом вiдбуваються краще.

Коментуючи вiдновлення приватизацiї в електроенергетицi, вiн нагадав, що ЄБРР заявив про готовнiсть пiдтримати потенцiйних учасникiв конкурсу, зокрема i фiнансуванням, проте до банку поки що нiхто не звернувся.

Куусвек також повiдомив, що банк вже ознайомився з урядовим проектом, метою якого є дозвiл випускати мiжнародним фiнансовим органiзацiям облiгацiй у гривнях, однак вважає за необхiдне покращити кiлька його положень.

За його словами, таке доопрацювання вже вiдбувається разом iз представниками української влади за участю експертiв МВФ.

Вiн наголосив, що у разi ухвалення такого доопрацьованого законопроекту в банку з'явиться можливiсть збiльшити обсяги фiнансової пiдтримки українських пiдприємств.

"Якщо ми фiнансуємо у доларах або євро компанiю, у якої доходи лише в гривнi, то ризик бiльший i ми даємо менше грошей, нiж ми могли б дати, якби проект був би у гривнi", - пояснив Куусвек.

ЄБРР є найбiльшим фiнансовим iнвестором в Україну. За даними на 1 вересня 2011 року, вiн узяв зобов'язання iз надання iнвестицiй на суму понад 6,7 млрд євро у рамках 281 проекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: