Американці програли "Нафтогазу" в суді на 200 мільйонів

Вівторок, 6 грудня 2011, 09:21

Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову американської корпорації Merchant International Company Ltd, яка намагалася стягнути з НАК "Нафтогаз України" борг у розмірі $24,71 млн (близько 200 млн грн.).

Ці гроші - борг української державної компанії перед російським "Газпромом", який виник наприкінці 1990-х, пише газета "Дело".

У 1998 році "Укргазпром" (правонаступником якого згодом став "Нафтогаз України") і компанія "Газпром" уклали договір, згідно з яким частина поставленого обсягу газу в Україну буде оплачена у вигляді фінансування робіт з будівництва соціальних об'єктів у Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ.

Тим самим українці повинні були забезпечити погашення заборгованості третіх осіб перед підприємством "Северстудстрой" (входив в структуру "Газпрому").

Реклама:

Право вимагати борг за газ від "Нафтогаз України" таким чином перейшло підприємству "Северстудстрой".

Пізніше договір між сторонами був змінений - збільшені обсяги постачання російського газу в Україну (з 0,07 млрд. куб. м до 0,2275 млрд. куб. м) і, відповідно, був збільшений розмір фінансування будівництва українською стороною (з $3,6 млн до $18,2 млн).

З цієї суми погашення заборгованості перед "Северстудстроем" було обумовлено в розмірі $14,6 млн. Ця сума - і є борг, який від "Нафтогазу" вимагають зараз у судах.

З урахуванням відсотків, що набігли за минулі роки сума претензій збільшилася до $24,71 млн.

Згодом заборгованість української компанії росіяни переуступили американської корпорації Merchant International Company Ltd, яка вже 10 років в судах намагається добитися повернення боргу.

У 2006 році Вищий господарський суд України навіть прийняв позитивне рішення для американців - про стягнення з "Нафтогазу" $24,71 млн.

Щоправда, рішення суду досі не виконане - гроші не виплачені.

Як стало відомо "Делу", ситуація радикально змінилася в 2011 році. Наприкінці лютого в НАК "Нафтогаз України" відбулася нарада за участю голови правління АТ "Укргазпром" у 1994-1999 рр. Богдана Клюка.

В ході наради з'ясувалося, що голова правління АТ "Укргазпром" не підписував вищевказане доповнення до договору про постачання газу в Україну від 1998 року, в якому зазначалася збільшення обсягів поставки палива і, відповідно, розмірів фінансування з боку України.

Нібито, на документах стоїть підпис іншої особи. На підставі цього, а також низки інших фактів, Господарський суд Києва 3 листопада 2011 року ухвалив рішення, що підстав для задоволення вимог Merchant International Company Ltd. нема.

Суддя повністю відмовив у позові американській корпорації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: