Італійський прем'єр відмовився від зарплати

Понеділок, 5 грудня 2011, 09:09

Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті оголосив у неділю план економії 30 млрд євро ($40,3 млрд) за рахунок підвищення податків та пенсійного віку заради зміцнення фінансової системи країни і захисту від боргової кризи.

Монті сказав, що програма економії, включаючи 20 млрд євро за рахунок скорочення бюджету і 10 млрд євро за рахунок прискорення економічного зростання, є болючою, але необхідною, повідомляє агентство Reuters.

"Нам довелося розділити жертви, але ми змогли розділити їх справедливо", - сказав він на прес-конференції, додавши, що відмовляється від зарплати за роботу в якості прем'єра і міністра економіки.

Заступник Монті в міністерстві економіки Вітторіо Грилі сказав, що план має допомогти Італії отримати бездефіцитний бюджет до 2013 року, незважаючи на очікуване скорочення економіки на 0,4-0,5% в наступному 2012 році і нульове зростання в 2013 році.

Реклама:

Італія ухвалила додаткові заходи економіки напередодні ключового саміту європейських лідерів у четвер і п'ятницю в Брюсселі, де обговорюватиметься загальний план порятунку єврозони.

Італія, держборг якої досяг порядку 120% ВВП на тлі стагнації економіки, опинилася в центрі боргової кризи Європи, після того як ставка прибутковості за її десятирічними бондами підскочила майже до 7% - того ж рівня, який змусив Грецію та Ірландію просити фінансової допомоги у міжнародних кредиторів.

Грилі сказав, що близько 12-13 млрд євро буде зекономлено за рахунок урізування витрат, а інша частина програми припаде на підвищення податків.

Мінімальний пенсійний вік буде підвищено поетапно до 66 років до 2018 року, при цьому за рахунок матеріальних стимулів держава планує заохочувати бажання працювати до 70 років.

Всупереч очікуванням Італія не буде підвищувати податок на доходи, а замість цього введе новий податок на нерухомість, який дасть казні близько 10-12 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!