Табачника звинуватили у мільйонних розтратах

Понеділок, 26 грудня 2011, 19:53

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту не забезпечує належної координації роботи з видання підручників та неефективно, неекономно і з порушеннями використовує бюджетні кошти.

Такими є результати аудиту ефективності використання коштів держбюджету, виділених у 2010-2011 роках на забезпечення навчальних закладів підручниками і посібниками, повідомляє ТСН із посиланням на прес-службу Рахункової палати.

За даними Рахункової палати, держзамовлення на виготовлення і доставку підручників, яке затверджується практично наприкінці бюджетного року, є формальним і фактично не впливає на випуск навчальної літератури.

При технології виготовлення підручників до п'яти місяців, постійною є практика спрямування коштів на цю мету за два-три місяці до початку навчального року.

Реклама:

У результаті для термінового виготовлення підручників видавництва закуповували папір за цінами, вищими за ринкові на 30-40%, через що були неефективно використані 6,9 млн. гривень бюджетних коштів.

МОН не перевірив виробничі потужності переможця тендерних процедур з надання поліграфічних послуг ТОВ "Побутелектротехніка", яке виявилося фактично посередником, а не виконавцем замовлення.

Тому після випуску 10 найменувань підручників на рахунку підприємства залишилося 66-84% отриманих коштів, що призвело до додаткових витрат з бюджету 5,9 млн. гривень.

Непрозорою є і процедура конкурсного відбору підручників та ухвалення рішень про їх видання.

Так, на випуск 24 підручників, які не подавалися на конкурс або не стали в ньому переможцями, із порушенням чинного законодавства використано 30,9 млн. гривень.

Водночас, у 2010 році не видано 20 найменувань підручників-переможців і 50 - у 2011 році.

Крім того, запроваджений недосконалий порядок визначення реальної потреби у підручниках призвів до надлишкового випуску 515,7 тис. примірників, які фактично не використовуються, тоді як на їхнє видання витрачено 8,6 млн. гривень.

"Основна причина вказаних порушень - незадовільна організація роботи МОН. Спрямовані з бюджету 319 млн. гривень на випуск підручників не забезпечили потреб навчальних закладів у сучасній навчальній літературі. Аудитори зазначили, що за умов економного й ефективного використання бюджетних коштів лише у 2010-2011 роках можна було додатково видати 3,4 млн. підручників, або майже на чверть більше виготовлених", - зазначили у Рахунковій палаті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: