ЄЦБ попереджає: боргова криза може вийти за межі єврозони

Вівторок, 20 грудня 2011, 10:33

Поширення боргової кризи в єврозоні може продовжитися, захоплюючи все нові країни і створюючи серйозні ризики для фінансової стабільності як для єдиної Європи, так і для світу в цілому.

Про це ідеться в огляді фінансової стабільності, підготовленому експертами Європейського центрального банку, повідомляє агентство Bloomberg.

Загальний настрій документа говорить про те, що ЄЦБ вкрай стурбований нездатністю європейських лідерів вирішити боргові і бюджетні проблеми.

Показники волатильності на ринках держборгу досягли рівня, зафіксованого після краху американського інвестбанку Lehman Brothers восени 2008 року, і перевищили позначку травня 2010 року - піку боргової кризи в Греції, зазначив ЄЦБ.

Реклама:

Разом із тим експерти Європейського Центробанку не стали прямо називати країни, ризики для яких максимальні зараз, вказавши лише, що до групи ризику входять держави з ослабленою бюджетної і фінансової системами.

В цілому, ризики для фінансової стабільності єврозони істотно посилилися в другій половині 2011 року, говориться в огляді європейського Центробанку.

Разом із тим голова ЄЦБ Маріо Драги, який виступив перед депутатами Європарламенту в понеділок, заявив, що макроекономічний прогноз щодо ситуації в єврозоні, як і раніше, має "високий ступінь невизначеності", тоді як фінансові труднощі регіону значною мірою ускладнюють зростання економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!