Німеччина і Франція поставили ультиматум Греції

Четвер, 3 листопада 2011, 09:53

Лідери Німеччини і Франції заявили Греції в середу, що країна не отримає ні цента європейської допомоги, поки не вирішить, чи хоче залишитися в єврозоні, і дали зрозуміти, що збереження євро, в кінцевому рахунку, для них важливіше , ніж порятунок Греції.

Після надзвичайних переговорів з прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: "Ми воліли б досягти стабілізації євро разом з Грецією, ніж без Греції, але мета стабілізації єдиної валюти є більш важливою", передає Reuters.

Президент Франції Ніколя Саркозі виступив у тому ж ключі, заявивши на спільній з Меркель прес-конференції: "Наші грецькі друзі повинні вирішити, чи хочуть вони продовжити подорож разом з нами".

Папандреу викликав обурення партнерів по ЄС і паніку на фінансових ринках, оголосивши в понеділок, що Греція буде проводити референдум з питання прийняття другого плану порятунку Афін, незважаючи на те, що цей план вже був узгоджений з лідерами єврозони.

Реклама:

Грецький лідер після "жаркого" обіду з лідерами ЄС у Каннах напередодні саміту "Великої двадцятки" провідних економік світу заявив, що референдум відбудеться в районі 4 грудня.

"Це не той момент, щоб давати вам точне формулювання, але суть в тому, що мова йде не тільки про програму, це питання про те, чи хочемо ми залишитися в єврозоні", - сказав Папандреу.

Опитування громадської думки показують, що більшість греків, втомившись від двох років посилення бюджетної політики, вважають, що умови другої програми допомоги погані для Греції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!