На керівника підприємства Жеваго завели справу

Вівторок, 29 листопада 2011, 12:34

У серпні 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно ще одного топ-менеджера бізнесмена Костянтина Жеваго - генерального директора компанії "Росава".

Про це повідомляє "Дело".

Постанова про відкриття кримінального провадження винесена у зв'язку з порушенням податкового законодавства.

Нібито, підозрюваний безпідставно включив до складу валових витрат підприємства відсотки в розмірі 65 млн грн., які були виплачені "Росавою" за користування кредитними коштами.

Реклама:

Ці гроші були використані компанією для придбання акцій ВАТ "Завод Електрокераміка" ВАТ "Спецхіммаш", ВАТ "Стахановський завод технічного вуглецю", "Завод сільськогосподарської техніки", ВАТ "Білоцерківська теплоцентраль", ВАТ "Нефтеенергоспец сервіс", ВАТ "Украінаенергомаш", ВАТ "Кагарлицький", ЗАТ "Зовнішньоторговельна фірма КрАЗ".

Як встановили слідчі з податкової інспекції Солом'янського району Києва, ці витрати не були пов'язані з господарською діяльністю підприємства, тому дії керівництва "Росави" призвели до завищення валових витрат за період з 1 січня 2010 року по 31 березня 2011 року на суму 65 млн грн.

В результаті податок на прибуток зменшився на 15,94 млн грн.

Придбання акцій було проведено компанією "Росава" за рахунок коштів, отриманих в кредит у банку "Фінанси та кредит".

Нагадаємо, що прокуратура Шевченківського району Києва розслідує кримінальну справу стосовно одного із заступників голови правління ЗАТ "Банк "Фінанси та Кредит" .

Разом з ним по цій же кримінальній справі проходять ще дві людини - в.о. голови правління ЗАТ "Укренергозбут", а також колишній директор цієї компанії.

Досудове слідство встановило, що службові особи ЗАТ "Укренергозбут" з метою мінімізації податкових зобов'язань та ухилення від сплати податків "безпідставно віднесли до валових витрат підприємства відсотки за користування кредитом, отриманим у банку "Фінанси та Кредит".

Фірма "Укренергозбут" направила кредит на операції, не пов'язані з отриманням доходу: позикові кошти у вигляді оплати за залізорудні котуни та металопродукцію були перераховані на розрахункові рахунки підприємств-нерезидентів, а потім повернулися без поставки товару.

Як підрахували в прокуратурі, фінансові операції привели до безпідставного завищення валових витрат на загальну суму 67,3 млн грн., в результаті чого підприємці ухилилися від сплати податку на прибуток на загальну суму 5,2 млн грн.

Слід зазначити, що компанії "Росава" та "Банк "Фінанси та Кредит" входять до фінансово-промислової групи  "Фінанси та кредит" бізнесмена Костянтина Жеваго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!