В "Укртрансгазі" пояснили, чому уклали мирову на 300 млн кубів газу з "шахрайськими" фірмами

Четвер, 11 березня 2021, 20:55
 

В "Укртрансгазі" пояснили, що передали у рамках мирової угоди компанії "Профі-Газ" 300 млн кубів газу тому, що на момент ухвалення мирової угоди юридично саме вона мала на це право.

Про це написав у Facebook в.о. голови правління "Укртрансгазу" Сергій Перелома.

"Ми довгий час стримано коментували у ЗМІ владнання спору щодо 305 млн куб. м газу, які було передано до ГТС Укренергозбутом ще далекого 1999 року. Спору, який рік тому несподівано призвів до блокування роботи Укртрансгазу і мало не зірвав опалювальний сезон.

Не коментували не тому, що не мали, що сказати. А тому що переконані – такі справи мають вирішуватися виключно в площині законодавства, а аргументи підкріплятися доказами", - зазначив Перелома.

Реклама:

За його словами, рішення про передачу 305 млн куб. м газу компанії Укренергозбут було прийнято у 2007 році Верховним судом України, а можливостей для оскарження цього рішення не було.

"У 2019 році право на стягнення цього боргу було передано від компанії Укренергозбут до ФК Фін-Інвест. Остання в січні 2020 року протиправно змінила спосіб виконання рішення Верховного суду від 2007 року та замість газу почала списання грошових коштів з рахунків Укртрансгазу.

Ми змогли через судове оскарження зупинити цей процес лише за два місяці. На той момент з рахунків компанії незаконно було списано 226 млн грн", - додав керівник "Укртрансгазу".

Проте у другій половині 2020 року право на переуступку цього боргу від Укренергозбуту отримала компанія Профі Газ.

За словами Переломи, "була велика імовірність, що ця історія буде повторюватися безкінечно, ставлячи під загрозу роботу стратегічного підприємства".

"Тому було прийнято рішення через суд заключити мирову угоду з усіма учасниками процесу. Окрім нас на той момент це були Укргазенергозбут, Фін-Інвест та Профі-Газ. Газ було передано останній компаній через те, що на момент заключення мирової угоди юридично саме вона мала на це право.

Мирова угода, згідно законодавства, укладалася з юридичними особами, а не їхніми власниками. Суд перевірив повноваження осіб, які представляли ці компанії, адже це обов’язок саме суду, а не наш як безпосереднього учасника процесу", - додав він.

"Керівники Нафтогазу не мають ніякого відношення до цих трьох компаній - афілійовану, опосередковану чи пряму", - запевнив Перелома.

Нагадаємо:

Госпсуд Києва рішеннями від 10 та 13 листопада затвердив мирову угоду, яка передбачає передачу 300 млн кубів газу "Укртрансгазу" пулові фірм, з якими держкомпанія донедавна вела запеклу боротьбу і відкрито називала шахрайськими.

2 листопада компанія "Укртрансгаз" звернулася до Господарського суду Києва з вимогою затвердити мирову угоду, яка передбачає передачу 300 млн кубів газу пулові фірм, з якими держкомпанія донедавна вела запеклу боротьбу і відкрито називала шахрайськими.

Правління НАК "Нафтогаз України" проголосувало за укладення мирової угоди з фірмами, з якими до недавнього часу вело запеклу боротьбу і відкрито називало шахрайськими.

За даними ЕП, останні шість місяців сторони займалися підготовкою "мирової" угоди.

Зазначається, що коли конфлікт почав набирати обертів і з’явилась реальна загроза втратити 300 млн кубів газу або їх грошовий еквівалент, керівництво "Укртрансгазу" вийшло у публічну площину.

Публічно за "дочку" вступився і Андрій Коболєв, який вперше озвучив прізвище бенефіціара всієї цієї історії – бізнесмена Костянтина Жеваго.

"Там є проблемний розбаланс з групою Жеваго. Через який, між іншим, всі рахунки арештовані і компанія, що одержала, з нашої точки зору, несправедливе і незаконнерішення, намагається списати з рахунків "Укртрансгазу" десятки мільйонів гривень", - заявляв Коболєв.

Повідомлялось, що раніше "Укренергозбут" фігурувала в кількох кримінальних справах Генеральної прокуратури, пов'язаних з виведенням коштів рефінансу з банку "Фінанси і кредит", який належав Костянтину Жеваго.

За даними ЕП, до останнього за безуспішними спробами стягнути спірний газ дійсно стояли структури Костянтина Жеваго, однак нещодавно ситуація змінилася. Співрозмовники ЕП в "Нафтогазі" розповіли, що приватній фірмі вдалося зрушити ситуацію з місця не без допомоги київського бізнесмена Ігоря Воронова.

Останній добре розуміється в газових питаннях – раніше він був співвласником компанії "Укргазвидобуток". В 2012 році частку Воронова викупив "Смарт-холдинг" Вадима Новинського.

В проєкті угоди, який є в розпорядженні ЕП, прописаний чіткий алгоритм передачі газу та повернення коштів, хоча раніше "Укртрансгаз" неодноразово називав це списання неправомірним.

Спочатку підписану сторонами угоду повинен затвердити суд. Після цього протягом 5 днів з моменту набрання мировою угодою законної сили "Фін-інвест" має повернути "Укртрансгазу" частину списаних коштів - 20,5 млн гривень, а УТГ одночасно передасть компанії 30,5 млн кубів газу.

Потім - після виконання першого пункту - "Фін-інвест" протягом 10 днів повинен перерахувати держкомпанії ще 80 млн гривень, взамін чого отримає 107 млн кубів газу.

Останній крок - ще 10 днів фінкомпанія має на здійснення третього траншу розміром 125,5 млн гривень. Одночасно "Укртрансгаз" передає останні 166,543 млн кубів газу. Всі кошти мають бути перераховані на рахунок "УТГ" в "Укргазбанку".

Читайте детальніше у статті: Назад у 90-ті: "Укртрансгаз" хоче віддати "шахраям" газу на 2 мільярди

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: