Влада готує розпродаж портів

Понеділок, 21 листопада 2011, 11:57

Влада, яка готується поспішно ввести купівлю-продаж сільгоспземлі з 2012 року, вирішила влаштувати ще одну великий розпродаж - майна державних портів.

Саме така революційна норма закладена в прийнятому більшістю Верховної ради законі про "Морські порти", пише газета "Дело".

Згідно із документом, основна умова при проведенні приватизації - це збереження єдиних майнових комплексів, що включають в себе земельні ділянки, причали та інші причальні споруди. Втім, порти можна буде й орендувати терміном на 50 років.

Наступною істотною пропозицією в законопроекті видання називає зміну визначення території порту.

Реклама:

Якщо раніше територією порту вважалися землі передані держпідприємству морпорту, то законопроектом пропонується розширити територію порту землями, переданими у довгострокову оренду приватним інвесторам, а також ділянками, що перебувають у приватній і комунальній власності.

Таким чином, передбачається задіяти для розвитку весь потенціал територій, які географічно перебувають поряд із акваторіями морських портів.

Друга не менш скандальна норма, яка міститься в законі - поділ адміністративних і господарських функцій.

Ще одна "родзинка" закону - створення нового органу - державного підприємства "Адміністрація морських портів України".

Повноваження нового органу, за законом, такі: планування розвитку морпортів, управління стратегічними об'єктами інфраструктури (акваторією та гідротехнічними спорудами), а також виконання адміністративні функцій і забезпечення безпеки мореплавства.

Під час прийняття закону юридичне управління Верховної ради висловило низку суттєвих зауважень до закону, нагадує видання.

Зокрема юристи парламенту зазначили, що закон передбачає створення держпідприємства - Адміністрації морпортів - однак у парламенту відсутні повноваження щодо його створення.

Друге зауваження - Адміністрації морських портів буде передаватися майно, що вступить в протиріччя з нормами Цивільного та Цивільно-процесуального кодексу.

Законом змінюється акваторія морпортів за рахунок приєднання земельних ділянок, однак як вони обкладатися податком не сказано.

Крім того, закон "Про морські порти" вносить зміни до 12 законів, проте ці зміни не були предметом для обговорення під час прийняття законопроекту в першому читанні.

Проте парламентська більшість ці зауваження проігнорували.

"Юридично закон про порти виписаний дуже погано. Але хіба Партія регіонів прислухається до чужої думки?", - зауважили в Асоціації портів України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: