Керімов скупив акцій ВТБ, "Газпрому" та Сбєрбанка на 3 мільярди доларів

Вівторок, 15 листопада 2011, 10:35

Власник компанії "Нафта Москва" Сулейман Керімов після тривалої паузи повернувся на російський фондовий ринок в якості одного з найбільш активних приватних гравців.

Про це у вівторок повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на газету "Ведомости".

За інформацією джерела видання, Керімов, використовуючи кредитне плече російських і західних банків, на падаючому ринку скупив акції на 3 млрд. доларів.

За останні місяці бізнесмен придбав 0,5% "Газпрому", 0,5% Сбєрбанку, 1% "Норнікеля", 0,5% ЛУКОЙЛа, 2% групи ПІК, 1% АЛРОСА.

Реклама:

Найбільшу частку інвестор отримав у ВТБ, акціонером якого був і раніше - близько 6% капіталу в акціях (приблизно 4,5%) і депозитарних розписках.

За словами джерела, для Керімова скупка цінних паперів - суто фінансова операція: через деякий час ринок почне підніматися, а вартість акцій значно зросте.

З моменту придбання вартість портфеля власника "Нафти" вже збільшилася на 600 млн. доларів. Таким чином, з урахуванням недавньої покупки 6% акцій "Ростелекома" у колишнього гендиректора "Связьинвеста" Євгенія Юрченко за 880 млн. доларів інвестиційний портфель Керімова можна оцінити в 4,5 млрд. доларів.

На думку джерела в керівництві одного з російських інвестбанків, щоб отримати кредити для нових придбань, бізнесмен міг закласти частину свого стратегічного портфеля акцій, цілком можливо - папери "Уралкалия".

Таку схему Керімов використовував раніше. При колишньому керівництві Сбєрбанку він залучав позики на придбання акцій кредитної організації під їх же заставу.

У 2004-2007 роках підприємець був найбільшим міноритарієм Сбєрбанком з пакетом у 6%. Також Керімову належали великі частки в "Газпромі", "Роснефти", МГТС і інших компаніях.

З більшості своїх портфельних вкладень (крім акцій європейських банків, які в підсумку принесли Керімову збитки) бізнесмен вийшов до початку кризи. На сьогоднішній день йому належать великі пакети в "Полюс Золоте", групі ПІК і "Уралкалий".

Операція з придбання часток у виробнику добрив і приєднаному до нього пізніше "Сильвинит" Керімовим і його партнерами фінансувалася за участю ВТБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!