"Укртатнафта" продовжує гальмувати вiдносини Татарстану i України

Вівторок, 11 жовтня 2011, 17:46

Значним уповiльнювачем розвитку вiдносин України i Татарстану надалi залишається ситуацiя навколо "Укртатнафти".

Про це заявив президент республiки Татарстан Рустам Мiннiханов на зустрiчi з послом України у РФ Володимиром Єльченком, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повiдомила прес-служба президента Татарстану, пiд час зустрiчi було надано доручення "вивчити перспективи спiльної реалiзацiї нового технологiчного проекту, пов'язаного з переробкою палива".

На зустрiчi Єльченко також повiдомив про зацiкавленiсть української сторони в спiльному виробництвi з Татарстаном нового вiйськово-транспортного лiтака Ан-70 i вiдновлення прямого авiасполучення мiж Казанню i мiстами України.

Реклама:

Як повiдомлялося, ПАТ "Укртатнафта" є спiрним активом для України i Татарстану.

"Укртатнафта" створена вiдповiдно до указiв президентiв України i Татарстану в 1994 роцi на базi Кременчуцького НПЗ.

Ранiше 18,296% акцiй "Укртатнафти" належали структурам, близьким до ВАТ "Татнефть", мiнiстерству майна Татарстану - 28,7788% акцiй, ще 8,6% акцiй належали безпосередньо "Татнефти".

Проте у результатi судових розглядiв частка татарстанських акцiонерiв у ПАТ була практично обнулена, а на пiдприємствi з'явилися новi акцiонери, близькi до групи "Приват".

"Татнефть" у 2007 роцi через мiжнародний арбiтраж висунула Українi позов з вимогою вiдшкодувати 520 мільйонів доларів збиткiв. Пiзнiше суму позову було збiльшено до 2,4 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: