ЄЦБ визнав європейську кризу системною

Вівторок, 11 жовтня 2011, 13:55

Суверенна боргова криза стала системною, а ризики для економіки швидко наростають.

Про це сказав глава Європейського центробанку і голова Європейської ради з системних ризиків Жан-Клод Тріше, передає Reuters.

Тріше, який крім ЄЦБ очолює і орган, який контролює фінансову стабільність в регіоні, заявив, що фонд допомоги єврозони необхідно зробити настільки гнучким, наскільки це можливо, але не використовуючи при цьому ЄЦБ для збільшення його кредитного плеча.

"Криза стала системною, і з нею потрібно рішуче боротися, - сказав Тріше, виступаючи перед Комітетом Європарламенту з економічних та монетарних питань. – Високий взаємозв'язок усередині фінансової системи Євросоюзу призвів до швидкого зростання ризику розповсюдження. Це загрожує фінансовій стабільності в ЄС в цілому і негативно впливає на реальну економіку в Європі та за її межами".

Реклама:

Тріше закликав уряди та європейську владу діяти спільно, щоб вирішити кризу, додавши, що затягування цього процесу може мати катастрофічні наслідки.

"Це термінова справа: вся влада повинна діяти у згоді, повністю зобов'язуючись захищати фінансову стабільність", - сказав він.

ESRB був створений для того, щоб спостерігати за фінансовою системою Європи.

У нього немає офіційних повноважень, але якщо він не задоволений реакцією влади, він може висловитися про свої побоювання публічно.

Тріше також закликав прийняти чітке рішення про рекапіталізацію банків і сказав, що фонд порятунку може зіграти тут важливу роль.

Комерційні банки все більше бояться кредитувати один одного і частіше звертаються до ЄЦБ за рефінансуванням і депозитами. Депозити overnight в ЄЦБ у вівторок підскочили до 269 мільярдів євро - максимального обсягу з червня 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!