Єврокомісія обіцяє карати "Газпром" за законом

П'ятниця, 30 вересня 2011, 09:14

Єврокомісія буде діяти в рамках закону у разі виявлення будь-яких порушень з боку дочірніх і залежних компаній ВАТ "Газпром" у Центральній та Східній Європі чи інших європейських покупців газового гіганта.

Про це повідомив журналістам єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер в четвер у Києві, передають "РИА Новости".

Інспекції пройшли в приміщеннях компаній, що займаються поставками, передачею і зберіганням природного газу в 10 країнах Євросоюзу.

"Якщо в ході перевірок з'ясуються якісь ознаки порушень, то нам доведеться діяти в суворій відповідності з законом. Нам необхідно буде ознайомитися з умовами контрактів та інших документів", - сказав єврокомісар.

Реклама:

Раніше на поточному тижні ЄК провела перевірки в декількох компаніях газової галузі за підозрою в порушенні антимонопольного законодавства Євросоюзу.

У комісії з'явилися підозри, що ці підприємства можуть порушувати норми вільної конкуренції, антимонопольне законодавство Євросоюзу, або що вони володіють інформацією, що стосується подібних дій, уточнює ЄК.

Сама ЄК не повідомляє назви компаній, в яких пройшли перевірки.

Як стало відомо, перевірки пройшли, зокрема, в берлінському офісі дочірньої компанії російського "Газпрому", Gazprom Germania, в таллінському офісі концерну Eesti Gaas ("Естонгаз"), найбільшим акціонером якого є російський "Газпром", у філії "Газпрому" в Латвії, чеської Vemex та болгарської Overgas.

ЄК уточнює, що перевірки не означають вину компаній в порушенні правил конкуренції та законодавства ЄС.

Еттінгер додав, ЄК знаходиться на початку процесу перевірок газових компаній.

"Все це є нормальним процесом в конкурентному середовищі, - сказав він. - Зараз ні я, ні будь-хто інший не може сказати, чим закінчаться перевірки. У зв'язку з цим я рекомендую утриматися від будь-яких попередніх швидких висновків".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: