Єврокомісія перевірить прогрес України в енергоінтеграції

Середа, 14 вересня 2011, 10:28

Європейська комісія розглядає можливість урізати фінансування сусіднім країнам, які не гармонізують свої енергетичні ринки відповідно до правил Енергетичного співтовариства.

Про це заявила координатор Енергетичного співтовариства від ЄС Бланка Андрес-Ордакс, повідомляє UA-Energy з посиланням на Platts.

"Ми могли б пов'язати прогрес та фінансування з боку ЄС або заморозити гроші для країн, які не застосовують зобов'язання, за методом батога і пряника", - зазначила вона.

Енергетичне співтовариство базується на договорі між всіма членами та ЄС, який набрав чинності в 2006 році.

Реклама:

Метою є сприяння співпраці в регіоні та його інтеграція в ширший енергетичний ринок ЄС.

"Через 5 років Єврокомісія дала тверді, інституційні рамки для співпраці, взаємної підтримки та обміну досвідом", - заявила вона.

Проте вона додала, що мета ЄС щодо синхронізації енергетичних ринків країн-сусідів ЄС стикається з проблемами.

"Основними проблемами є заповнення прогалин між теорією, такою як політичні зобов'язання, та практикою", сказала вона.

Єврокомісія визнає, що заохочення приватних інвестицій, необхідних для перетворень в невеликих країнах і досягнення цінового паритету на енергоринку, є важким.

Слабкі регулятори, неможливість імплементувати правила та бар'єри для конкуренції створюють невизначений ринок, в який інвестори менш охоче вкладають, заявила Андрес-Ордакс.

"Було багато державних капіталовкладень, проте ці країни все ще не є привабливими для приватних інвесторів", - сказала вона.

Україна, які офіційно приєдналася до Енергетичного співтовариства в лютому цього року, приймає необхідні процедури, заявили в Єврокомісії.

Проте перший реальний тест для країни відбудеться на наступній зустрічі міністерської ради, коли буде переглянутий її прогрес, заявила Андрес-Ордакс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!