Думка експерта: Боргові проблеми ЄС зашкодять українській економіці

Понеділок, 18 липня 2011, 11:44

Посилення боргової кризи країн єврозони може негативно вплинути на економіку України.

Таку думку висловив експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк.

"Експорт товарів з країни до ЄС може скоротитися на 2-3% до12,7 млрд. доларів у порівнянні з 13,052 млрд. доларів у минулому році, тоді як імпорт - на 7% до 17,763 млрд. доларів у порівнянні з 19,101 млрд. доларів", - прогнозує він.

На думку Олексюка, істотно можуть постраждати на тлі цієї ситуації деякі сектори економіки України.

Реклама:

"Так, виробництво у хімічній промисловості протягом наступних трьох кварталів може знизитися на 5,4%, в сільському господарстві - на 6,4%, у легкій промисловості - на 11%. Інвестування у фінансову сферу може скоротитися на 8-10%", - вважає він.

Крім того, посилення боргової кризи негативно вплине на ті галузі економіки країни, які орієнтовані на технологічний імпорт з ЄС: автомобілебудування, енергетику, видобуток, металургію, інфраструктуру.

"У зоні ризику перебуває банківська система, оскільки понад 35% банків, що працюють в країні - це банки з ЄС. Різке зниження вартості євро може істотно скоротити ЗВР НБУ, тому що частка євровалюти в них становить близько 10-12%", - зазначив експерт.

Поширення європейського боргової кризи загрожує стабільності євро.

"Низка найбільших банків Європи вживає заходів для захисту свого капіталу на випадок загострення боргових проблем, що збільшує недовіри в банківській системі ЄС. Якщо економічні інструментарії та програми не допоможуть ЄС вийти з боргової кризи, то влада буде змушена піти на політичні рішення", - відзначив Олексюк.

"Але ідеться про вихід будь-якої з країн з ЄС. Імовірні рішення можуть призвести як до створення податкового союзу з більш жорсткими правилами та директивами регулювання фінансової сфери, так і до якоїсь пакетної реструктуризації боргів, угоди між владою і власниками зобов'язань тих чи інших країн, і послаблення валютного союзу", - пояснив він.

Експерт прогнозує, що курс євро на світовому ринку до кінця 2011 року буде торгуватися в широкому діапазоні - 1,3656-1,5104 долара за євро.

В Україні в такому випадку вартість валюти буде перебувати на рівнях 11,05-11,7 гривні євро.

"Надати підтримку євро може більш впевнене зростання економіки ЄС у порівнянні із США і Японією, а також більш низький рівень інфляції - 2,7% у червні проти 2,8% у травні. Крім того, в ЄЦБ достатньо ресурсів для посилення монетарної складової ринку: викуп єврооблігацій, держборгу кожній із країн регіону. В викуп боргових паперів країн ЄС також зацікавлені зовнішні інвестори, зокрема КНР", - зазначив Олексюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!