Азаров їде до Путiна потеревенити про газ

Понеділок, 6 червня 2011, 11:43

Прем'єр-мiнiстр Микола Азаров, як намiчено, у вiвторок вiзьме участь у засiданнi росiйсько-української комiсiї з економiчного спiвробiтництва в Москвi.

Про це повiдомляє агентство "Iнтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу уряду.

Серед iншого планується, що Азаров обговорить зi своїм росiйським колегою Володимиром Путiним питання постачання в Україну i транзиту росiйського газу.

Напередоднi вiзиту в iнтерв'ю державному агентству "Укрiнформ" глава українського уряду повiдомив, що на зустрiчi з Путiним планує обговорити питання вартостi транзиту росiйського природного газу територiєю України.

Реклама:

"Тимошенко пiдписала ось цю кабальну для нас формулу, що передбачає зростання цiни на газ, водночас зберегла дiючi на той момент транзитнi ставки, тим самим, по сутi, Україна зазнає збиткiв, не отримуючи компенсацiї, пов'язаної зi зростанням цiни на газ, компенсацiї, пов'язаної з прокачуванням газу", - сказав Азаров.

"Оскiльки у нас зросла цiна на газ, давайте компенсуйте нам ставки транзиту", - додав український прем'єр.

За його словами, Київ знову порушуватиме питання щодо зниження цiни газу, оскiльки сьогоднi вiн коштує для України дорожче, нiж для Словаччини чи Нiмеччини, якi бiльш вiддаленi вiд Росiї, при цьому немає знижок за великi обсяги купiвлi та використання пiдземних сховищ.

Як повідомлялося, наприкiнцi травня Азаров заявляв: "7 червня на зустрiчi в Москвi на засiданнi росiйсько-української комiсiї з економiчного спiвробiтництва ми конкретно обговоримо наш алгоритм перегляду цих угод".

Прем'єр повiдомив, що написав листа Путiну, в якому виклав основнi аргументи та пропозицiї української сторони.

Азаров зазначив, що нині є згода керiвництва Росiї на розгляд усiх питань, пов'язаних iз постачаннями газу i транзиту територiєю України росiйського газу до Європи.

"Ми для себе не просимо нiяких пiльг. Ми говоримо про те, що пiдхiд має бути загальним, i ми не виторговуємо нiяких преференцiй. Аргументи ми виклали досить чiтко", - зробив висновок прем'єр України.

24 травня в iнтерв'ю агентству Bloomberg президент Вiктор Янукович заявив, що має намiр домагатися зниження цiни на росiйський природний газ майже на 20% - до 240 доларів за тисячу кубометрів.

При цьому вiн виключив можливiсть злиття НАК "Нафтогаз України" i росiйського ВАТ "Газпром".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: