Україна може заборонити імпорт овочів з ЄС

Четвер, 2 червня 2011, 13:46

Державна ветеринарна й фітосанітарна служба припускає введення заборони імпорту овочів із країн Європейського Союзу після проведення досліджень на наявність патогенних штамів кишкової палички.

Про це повідомила Держветслужба, передають "Українські новини".

Відомство зобов'язало начальників своїх регіональних підрозділів забезпечити проведення відбору зразків з партій овочів, завезених з країн ЄС, для проведення фітосанітарної експертизи й у разі виявлення патогенних штамів кишкової палички Держветслужба введе заборону на їх ввезення на територію України.

Ці заходи пов'язані зі спалахом захворювання на кишкову інфекцію, зафіксованим в Німеччині в травні.

Внаслідок захворювання станом на ранок 2 червня в низці країн Європи було зафіксовано 16 випадків смерті, близько 2 тисяч осіб було госпіталізовано.

Попередньо це пов'язували із вживанням у їжу огірків, завезених з Іспанії, оскільки в низці зразків було виявлено ентерогеморагічні бактерії EHEC.

Однак пізніше було встановлено, що не ці бактерії стали причиною спалаху кишкового захворювання.

Розслідування триває, під підозрою перебувають також овочі, вирощені в Німеччині.

За даними Держветслужби, з початку року з Іспанії в Україну було завезено 49 тонн огірків, крім того, завозилися капуста, салат, помідори, перець, кабачки, баклажани, селера.

Керівник аналітичного агентства "АПК-Інформ: овочі й фрукти" Андрій Ярмак, коментуючи цю ситуацію, зазначив, що зараз на українському ринку немає огірків з Іспанії.

"Якби ми наприкінці травня ввозили огірок з Іспанії, то треба було б його брати там безкоштовно, щоб він міг хоч якось продатися, тому що ціни на нашому ринку зараз досить низькі. Тому сьогодні в Україні немає іспанського огірка, а імпортувався він напровесні, коли наші внутрішні ціни були досить високі", - пояснив він.

Ярмак також зазначив, що зараз на український ринок надходить продукція з українських теплиць, тому огірки досить дешеві.

Стосовно поставок огірків з Іспанії він зазначив, що в цьому разі йдеться про продукт, вироблений за органічною технологією, якого в Україні за рік споживається 0,0001% від загального обсягу споживання.

При цьому, на думку Ярмака, заборону імпорту огірків необхідно все-таки вводити, щоб не піддавати населення навіть теоретичній небезпеці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!