Депутати повернуть старий варіант повернення ПДВ молочникам

П'ятниця, 17 червня 2011, 10:50

Депутати реанімують старий варіант дотування виробників молока і м'яса.

У Податковий кодекс вноситься поправка, відповідно до якої ПДВ буде залишатися в розпорядженні переробників.

Про це повідомляє портал GrainUkraine.

Парламент може повернути стару систему дотування тваринників, яка передбачає збереження ПДВ в розпорядженні переробників м'яса і молока. Про це повідомила нардеп Катерина Ващук.

Реклама:

Нагадаємо, що з 1 січня система держпідтримки тваринників була реформована - відповідно до нового порядку, переробники перераховують ПДВ до бюджету, де ці суми акумулюються і звідки вже перерозподіляється на користь тваринників з розрахунку на одну голову корови та іншого худоби.

Нова система проіснувала лише півроку, після чого чиновники переконалися в її неспроможності і під тиском аграрного лобі вирішили повернути раніше діючий порядок.

"Так, ми повертаємо стару систему для виробників м'яса і молока" - сказала вона.

За її словами, на вчорашній вечір ця поправка ще не голосувалася. Ціна питання - понад 2 мільярди гривень, які залишалися в розпорядженні переробників і які вони повинні були перенаправити на підвищення закупівельних цін у постачальників сировини.

На думку чиновників така форма держпідтримки довела свою неефективність, оскільки протягом всіх тих років що вона діяла поголів'я ВРХ в Україні неухильно скорочувалась.

Однак чинний останні шість місяців варіант виявився ще гіршим за попередній. Зокрема, на травень, поголів'я ВРХ впало ще на 3%.

Зазначимо, що поряд з цією нормою на розгляд парламенту вноситься ще одна одіозна поправка, яка стосується хлібопекарської галузі.

Відповідно до неї, починаючи з 2012 року, пропонується залишати у розпорядженні хлібопекарських підприємств на їх виробничі цілі позитивне сальдо ПДВ, нараховані їм на суму поставленого хліба та виплаченого у складі виробничих факторів.

Однак, за словами Катерини Ващук, "остаточне рішення по цій нормі ще не прийнято".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!